header.home link

Natte maand september heilzaam voor grondwaterstanden

6 oktober 2022

De regenval tijdens de maand september heeft de grondwaterstanden in Vlaanderen verbeterd tegenover augustus. Toen registreerde de Vlaamse Milieumaatschappij nog heel wat "zeer lage debieten", nu meet men op bijna de helft van de plaatsen normale waterstanden.

Lees meer over:
regen-water-grondwaterpeil-laarzen-plas-1280

"Na een uitzonderlijk droge zomer deed september het ondiep grondwater opnieuw stijgen", meldt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Ten opzichte van een maand geleden stegen overal in Vlaanderen de debieten van onze waterlopen sterk. Op een derde van de meetplaatsen ziet men zelfs hoge debieten.

Op lange termijn is er echter nog werk aan de winkel. Bekeken over de periode 2000 tot 2021, vertoonde de helft van de meetplaatsen in Vlaanderen een daling van de grondwaterstanden.

Volgens Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) had het afgelopen zomer "geen druppel gescheeld" of men moest "drastische maatregelen nemen en een oppompverbod instellen". Zo'n maatregel zou vooral de economie getroffen hebben.

Toch is de situatie nog niet overal stabiel. "Op 1 oktober toonde de helft van de meetplaatsen nog een lage tot zeer lage, ondiepe grondwaterstand, zeker voor de tijd van het jaar", aldus VMM nog.

Met de zogenaamde Blue Deal wil Demir een reeks structurele ingrepen uitvoeren om Vlaanderen beter te wapenen tegen de klimaatverandering. "We moeten verder investeren in onze waterhuishouding", besluit Demir. "Met het klimaatadaptatieplan hebben we de volgende belangrijke stap gezet om de tanker te keren en Vlaanderen voor te bereiden op het veranderde klimaat."

Dergelijk beleid is geen overbodige luxe. Tussen 2015 en 2021 was er op een derde van alle meetplaatsen in Vlaanderen een duidelijke daling van de grondwaterstanden. Hier en daar werden ook stijgingen opgetekend, al hangen die mogelijk samen met lokale maatregelen om de afbouw van grondwaterwinningen te stimuleren.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek