Nieuw decreet sanctioneert lokale besturen zonder ambitieus hemelwater- en droogteplan

Vlaanderen heeft voortaan een stok achter de deur om lokale besturen te bestraffen die onvoldoende aandacht hebben voor de droogteproblematiek. Beschikken deze besturen niet over een voldoende ambitieus hemelwater- en droogteplan, dan krijgen zij geen toegang meer tot watergerelateerde subsidies zoals die voor riolering. “Dat kan sommige gemeenten miljoenen euro’s kosten”, klinkt het.

16 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 16 oktober 2023 17:18
Lees meer over:

Na 31 december 2024 krijgt een gemeentebestuur enkel nog toegang tot watergerelateerde subsidies als het beschikt over een voldoende ambitieus hemelwater- en droogteplan. Die actie was al opgenomen in de Blue Deal van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA), maar er was nog geen decreet dat de actie regelgevend verankerd. Daar kwam afgelopen vrijdag verandering in, want de Vlaamse regering keurde hierover een ontwerpdecreet goed. Na deze eerste principiële goedkeuring kan het voorgelegd worden aan de adviesraden.

Vorig jaar was er al een blauwdruk klaar voor lokale besturen. In die blauwdruk wordt tekst en uitleg gegeven bij de inhoud van een hemelwater- en droogteplan, bij het te doorlopen proces voor de opmaak en goedkeuring ervan en bij de doorwerking naar het lokale beleid en initiatieven op het terrein. Er werd een beroep gedaan op tal van organisaties en overheidsinstellingen voor het opmaken van die blauwdruk: Vereniging van de Vlaamse Provincies, Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, Vereniging van Vlaamse Polders en Wateringen, De Vlaamse Waterweg, Vlaamse Milieumaatschappij, Agentschap voor Natuur en Bos, Agentschap Wegen en Verkeer, Aquaflanders, Aquafin, Departement Landbouw en Visserij, Departement Omgeving, Vlario, Universiteit Antwerpen, Universiteit Leuven (Sumaqua) en 14 lokale besturen.

Elk jaar in oktober moeten steden en gemeenten rapporteren over de stand van zaken. Via de rapportering wordt gepeild naar de stand van zaken van de opmaak van de hemelwater- en droogteplannen, de conformiteit met de blauwdruk, indien in de gemeente nog geen proces voor de opmaak van een hemelwater- en droogteplan is opgestart de reden waarom, en naar eventuele knelpunten die de gemeente ondervindt of ondervonden heeft bij de opmaak van het hemelwater- en droogteplan.

Volgens minister Demir gaat dit nieuwe decreet niet om extra planlast. “Wel op het wijzen van één van de kerntaken van lokale besturen: hun gemeente klaar maken voor de klimaatverandering van morgen”, zegt de minister in een persbericht. “Slim omgaan met water is de boodschap. Met een hemelwater- en droogteplan worden ook lokale besturen die nooit eerder bij het probleem stilstonden verplicht een integrale visie te ontwikkelen op het ter plaatse houden, hergebruiken, infiltreren, bufferen en vertraagd afvoeren van hemelwater.”

Vlaanderen pompt 122 miljoen in 183 extra rioleringsprojecten voor betere waterkwaliteit
Uitgelicht
De toestand van 9 op 10 (87%) Vlaamse rivieren wordt als slecht of ontoereikend beoordeeld. De Europese deadline om tegen 2027 propere waterlopen te hebben, zit Vlaanderen op...
25 juli 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek