Vlaanderen pompt 122 miljoen in 183 extra rioleringsprojecten voor betere waterkwaliteit

De toestand van 9 op 10 (87%) Vlaamse rivieren wordt als slecht of ontoereikend beoordeeld. De Europese deadline om tegen 2027 propere waterlopen te hebben, zit Vlaanderen op de hielen. Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) investeert daarom 122 miljoen euro in 183 extra projecten voor een hogere riolerings- en zuiveringsgraad en dus betere waterkwaliteit.

25 juli 2023  – Laatst bijgewerkt om 25 juli 2023 10:07
Lees meer over:
rioolbuisrioleringafvoer

183 projecten

“Onze waterkwaliteit kan en moet beter. Vandaag de dag stroomt er nog steeds te veel huishoudelijk afvalwater naar onze waterlopen, met alle gevolgen voor de waterkwaliteit en ons leefmilieu”, stelt Demir. Uit cijfers van VMM blijkt dat Vlaanderen een rioleringsgraad heeft van 88 procent en een zuiveringsgraad van 86 procent. Daarmee heeft de waterkwaliteit in Vlaanderen nog een stevige groeimarge. Daarom investeert Vlaanderen 122 miljoen euro in 183 projecten om de waterkwaliteit te verbeteren waarbij elke Vlaamse gemeente in aanmerking kwam voor maximum twee projecten. De 183 projecten, verspreid over 129 gemeenten, werden geselecteerd en gefinancierd door de Vlaamse overheid.

De rioleringsprojecten zijn gericht op de uitbouw van rioleringen en individuele zuiveringsprojecten. Door de investeringen zou de waterkwaliteit verbeteren en de zuiveringsgraad verhogen. “Dat er ieder jaar massa’s veel liters afvalwater wegstromen richting onze kostbare en kwetsbare natuur, kan niet blijven duren”, aldus Demir. Projecten die bestaande rioleringen vernieuwen kwamen niet in aanmerking voor de subsidie, waardoor het kabinet-Demir kan uitpakken met een hoog milieurendement van de investering. Het afvalwater van 19.900 Vlamingen zou door de projecten gezuiverd worden.

Europese deadline 2027

De belangrijkste bronnen van watervervuiling zijn afvalwater van huishoudens en van bedrijven, overbemesting door de landbouw en pesticiden. In 2020 zorgde een PANO-reportage voor heel wat opschudding want maar liefst 400.000 woningen bleken nog niet aangesloten te zijn op de riolering, waardoor hun afvalwater rechtstreeks in de natuur werd geloosd. Vanuit landbouwhoek reageerde ABS toen ontsteld omdat de reportage aantoonde dat niet alle watervervuilingsbronnen worden aangepakt, terwijl de landbouwers te maken krijgen met steeds drastischere mestactieplannen.

Ook Europa vraagt om onze riolering in orde te brengen. Volgens een Europese deadline moesten alle waterlopen proper zijn tegen 2015. Omdat die deadline niet gehaald werd, verschoof die naar 2027. Volgens de meest recente informatie van het Europese Milieuagentschap bereikt nog geen enkele van de beoordeelde Vlaamse rivieren een goede ecologische toestand. Meer nog, de toestand van 87 procent van de Vlaamse rivieren wordt ronduit als slecht of ontoereikend beoordeeld. VMM erkent dat de deadline die Europa tegen 2027 oplegt op vlak van waterkwaliteit wellicht niet zal gehaald worden. De vraag blijft echter of Vlaanderen voldoende inspanningen levert om die deadline 2027 te halen.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek