nieuws

Weersvoorspellingen en luchtkwaliteit krijgen boost dankzij nieuwe Europese satelliet

nieuws

De nieuwe Europese weersatelliet, de Meteosat Third Generation Sounder 1 (MTG-S1), met aan boord het Copernicus Sentinel-4-instrument, is dinsdagavond gelanceerd vanop de lanceerbasis Cape Canaveral in Florida. De nieuwe satelliet moet de monitoring van het weer, en dan vooral met name extreme weerfenomenen, verbeteren. Daarnaast kan ook de luchtkwaliteit nauwgezetter worden opgevolgd.

gisteren
copernicus sentinel 4_ESA

Weerdata dubbel zo snel aangeleverd

MTG-S1 maakt deel uit van het Meteosat Third Generation-programma, dat volgens Eumetsat het meest complexe en innovatieve geostationaire weersysteem ooit is. Samen met de MTG-I1, die eind 2022 werd gelanceerd, en de MTG-I2, die in 2026 wordt gelanceerd, moet het dubbel zo snel weerdata aanleveren als de voorganger MSG (Meteosat Second Generation).

De MTG-S1 wordt de eerste 'sounder' die Europa ooit heeft gehad. Die 'beluistert' de atmosfeer aan de hand van infraroodmetingen die de temperatuur en luchtvochtigheid in kaart brengen, wat helpt het weer nauwkeuriger te voorspellen en extreme weersomstandigheden sneller te ontdekken. De bedoeling is om op die manier stormen op het spoor te komen vooraleer ze ontstaan om zo sneller te kunnen overgaan tot waarschuwingen en mensenlevens te redden.

Ook het Belgische meteorologisch instituut KMI gaat de nieuw aangeleverde data gebruiken om de weersvoorspellingen nog accurater te maken. De betere weermonitoring zal bijvoorbeeld ook de luchtvaart ten goede komen. Zo zouden zones met turbulentie sneller en gemakkelijker geïdentificeerd moeten kunnen worden.

Luchtkwaliteit nauwgezetter monitoren

De Sentinel-4 moet dan weer de luchtkwaliteit boven Europa beter in kaart brengen. Zo zal de Copernicus-satelliet de concentraties aan stikstofdioxide (NO2), ozon (O3), zwaveldioxide (SO2), formaldehyde (HCHO), fijn stof en aerosolen meten. "Dat is enorm belangrijk om te meten wegens de impact op de gezondheid en levenskwaliteit", duidde Lieven Bydekerke, Copernicus Programme Manager bij Eumetsat eerder. Luchtvervuiling is namelijk nog altijd het grootste milieugerelateerde gezondheidsrisico in Europa, met naar schatting jaarlijks 350.000 doden tot gevolg.

De satellieten hebben officieel een levensduur van 8,5 jaar, maar gaan in de praktijk een stuk langer mee. Al staan met de MTG-I3, MTG-I4 en MTG-S2 de vervangers al klaar. Die moeten binnen tien jaar de huidige vloot vervangen. De allereerste weerobservatiesatelliet van Eumetsat werd gelanceerd in 1977. De tweede generatie werd vanaf 2002 gelanceerd.

Blue Deal: “Minstens 100 miljoen per jaar nodig om ons te wapenen tegen klimaatextremen”
Uitgelicht
Als Vlaanderen zich wil voorbereiden op meer perioden met overstromingen en droogte, dan moet er meer geïnvesteerd worden. Dat hebben verschillende experts gezegd in het Vlaam...
25 juni 2025 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek