Waaslandwolf heeft opvolger

Na twintig jaar heeft de Waaslandwolf heeft een opvolger. INBO, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, heeft bewezen dat een wolf in Oost-Vlaanderen actief is geweest.

16 mei 2022  – Laatste update 16 mei 2022 22:44
Lees meer over:

Van de Waaslandwolf die 20 jaar geleden in het Waasland en Zeeuws-Vlaanderen rondzwierf werd gezegd dat het een hybride dier was dat bij een particuliere eigenaar was ontsnapt. Een anonieme jager had eind december 2000 een e-mail verzonden naar het Belgische persbureau Belga waarin hij verklaarde het dier te hebben neergeschoten en op een niet nader genoemde plaats te hebben begraven. Op 9 februari werd in Lokeren een dode ree teruggevonden, waarbij de verwondingen wel heel hard aan de modus operandi van een wolf deed denken. Daarom nam het INBO, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, stalen af. Het vermoeden werd bevestigd: niet alleen in Limburg, Vlaams-Brabant en Antwerpen zijn er nu wolven geweest, maar ook terug in Oost-Vlaanderen.

Om welke wolf het precies gaat, is niet duidelijk. "We weten enkel dat de wolf afkomstig was van de Centraal-Europese populatie", vertelt wetenschapper Joachim Mergaey. "Er zijn verschillende grote genetische groepen in Europa. Daarvan zijn er 2 groepen die soms bij ons verzeild raken: de Frans-Italiaanse groep en de Centraal-Europese groep. Die laatste zit vooral in Duitsland en Polen. Maar nu zat er dus een wolf van die groep in Lokeren, in de Durmevallei."Het INBO denkt niet dat de wolf daar nu nog is. "In zo'n omgeving heb je occasioneel een zwerver die het landschap doorkruist en een snelle hap zoekt. Dit voorval gebeurde in februari... Ondertussen zal die wolf al op een heel andere plek in Europa zitten. Anders had die wel meerdere sporen nagelaten."

Geen verrassing

Mergaey had wel verwacht dat er een wolf zou opduiken in Oost-Vlaanderen, "maar we wisten gewoon niet waar en wanneer." Hij denkt dat er de komende jaren nog meer wolven zullen opduiken in de buurt, gezien de stijgende populatie. "Er zijn gewoon steeds meer zwervende wolven in België, Nederland en Frankrijk. Dus ze zullen ook vaker gespot worden." Als mens moet je zeker geen schrik hebben van een wolf, verzekert de wetenschapper. "Het risico dat een wolf een mens aanvalt is onwaarschijnlijk klein. Zo klein dat het niet valt te becijferen. Zwervende wolven zijn ongeleide projectielen, ja, maar ze doorkruisen gebieden enorm snel. Mochten ze op dat moment toch mensen tegenkomen, lopen ze er gewoon van weg. Over wolven moet je je echt geen zorgen maken. Een everzwijn is bijvoorbeeld een veel gevaarlijker dier. "

3 wolven in Antwerpen

De provincie Antwerpen heeft afgelopen winter minstens 3 verschillende wolven op bezoek gehad. Eerst waren er GW1954m (geboren in Hechtel-Eksel in 2020) en GW2402m (een alpiene wolf), die beide enkele weken tot maanden in Noord-West-Antwerpen verbleven. Ze hingen ook rond in het Nederlandse Brabant en Zeeland. Daarna was er ook nog GW2412m, een mannelijke wolf die in Brecht werd gespot op 30 december. Hij zou in november even naar Antwerpen zijn afgezakt vanuit Nederland, maar is in januari teruggetrokken

GW1954m is sinds begin maart van de radar verdwenen. Dat heeft wellicht te maken met de verbeterde bescherming van schapen, met gecoördineerde acties van Belgische en Nederlandse landbouwers, en het gebrek aan voldoende natuurlijke prooien in de regio. GW1924m, de broer van GW1954m, was halverwege januari uitgezworven naar de grensregio België-Duitsland in de omgeving van de Hoge Venen en de Eifel. Hij verbleef daar tot minstens 20 februari. Vervolgens werd zijn DNA op 23 februari vastgesteld op een kadaver van een shetlandpony in Oudsbergen. Begin maart verkende hij de Nedersaksen. Ook in Nieuwerkerken en Diepenbeek werd dit voorjaar een wolfaanval bevestigd, maar zonder individuele identificatie.

De Limburgse roedel is weer teruggevallen op 4 individuen: naast GW979m (August), GW1479f (Noëlla) is er ook nog GW2435m. De vierde wolf (°2021) laat zich wel op beelden zien, maar heeft het INBO nog niet genetisch kunnen identificeren. Wolvin Noëlla is ongeveer een maand geleden bevallen. Het is nog steeds wachten op meer informatie en foto's van de welpen. "De dieren zijn nu nog te jong, we gaan ze nog niet lastigvallen", klinkt het bij het INBO.

Bron: VRT

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek