Johnson krijgt eenzijdige brexit-wet goedgekeurd

Het Britse parlement heeft het omstreden wetsvoorstel van premier Boris Johnson, dat in strijd is met het uittredingsverdrag van de EU en het VK, goedgekeurd in eerste lezing. Het protest van de oppositie en enkele partijgenoten mochten niet baten. Als de wet erdoor komt, dreigt de “zachte grens” in Ierland te verdwijnen.

15 september 2020  – Laatste update 15 september 2020 17:17
Lees meer over:

Johnson legde vorige week een bom onder de onderhandelingen rond het handelsakkoord tussen het VK en de Europese Unie. Hij diende een wetsvoorstel in dat een eind maakt aan een deel van het uittredingsverdrag. In dat zogenoemde Withdrawal Agreement, of het echtscheidingsakkoord, blijft de EU zeggenschap houden over handel met Noord-Ierland, mede om te voorkomen dat er controles komen aan de grens met EU-lidstaat Ierland.

Volgens Johnson is de wet een "vangnet" en "verzekeringspolis" om de politieke en economische integriteit van het Verenigd Koninkrijk te bewaren als er geen handelsakkoord met de EU wordt gesloten.

In de moeizame onderhandelingen daarover dreigt de EU volgens de premier het vervoer van voedingsmiddelen en landbouwproducten naar Noord-Ierland vanuit andere delen van het VK te blokkeren of hoge tarieven daarop te verplichten. "Ze dreigen ons land te doorsnijden met tariefgrenzen." Die "revolver" moet volgens hem van tafel.

De nieuwe wet is strijdig met het internationaal recht, bevestigde Johnson, maar is volgens hem noodzakelijk om het land te "beschermen" tegen de EU. Ministers kunnen dan maatregelen nemen om het vrije verkeer van goederen van en naar Noord-Ierland te garanderen. De premier zei wel dat het niet zijn wens is dat de wet wordt ingeroepen. Volgens hem kan een goed vrijhandelsakkoord met de EU snel worden gesloten, en dan hoeven de bevoegdheden waarin de wet voorziet niet meer worden ingezet.

Edward Miliband van Labour leverde zware kritiek op het voorstel, onder meer wijzend op de reputatieschade voor het VK. Samen met enkele partijgenoten probeerde Labour het wetsvoorstel tegen te houden, maar ze haalden bakzeil.

Deze week worden de details van het voorstel verder uitgewerkt. Of er inhoudelijk nog iets zal aan veranderen en als het opzet van Johnson overeind zal blijven, is nog niet duidelijk. Wat wel zeker is, is dat deze demarche op weinig schouderklopjes kan rekenen van de EU, die vraagt om het voorstel opnieuw in te trekken. Als er geen gehoor aan wordt gegeven, komen de onderhandelingen over een handelsakkoord in gevaar.

Eerste grote handelsakkoord sinds brexit is een feit

Ondertussen heeft het Verenigd Koninkrijk een handelsakkoord gesloten met Japan. "Het vrijhandelsakkoord met Japan is de eerste grote overeenkomst van het Verenigd Koninkrijk als commercieel onafhankelijke staat", klonk het vorige week bij het Britse ministerie voor Internationale Handel.

Vrijdagochtend sloten Lizz Truss, Brits minister van Internationale Handel, en Toshimitsu Motegi, de Japanse minister van Buitenlandse Zaken, via videoconferentie een principeakkoord af. Het handelsverdrag is bedoeld om de handel met Japan met ongeveer 15,2 miljard pond (16,4 miljoen euro) te verhogen.

Door de overeenkomst zal 99 procent van de export naar Japan tariefvrij zijn. Het Britse ministerie voor Internationale Handel benadrukt dat de deal veel voordelen heeft op het vlak van industrie, landbouw en technologie.

Door de moeizame onderhandelingen met de EU, is het handelsverdrag met Japan s een opsteker voor het Verenigd Koninkrijk. Amerikaans president Trump liet zelf ook al weten een handelsakkoord te willen met het Verenigd Koninkrijk.

Bron: Belga / VRT NWS

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek