Dombrovskis erft Handel van Hogan

De Let Valdis Dombrovskis, partijgenoot en vertrouweling van Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen, is aangesteld als Europees commissaris voor Handel. Didier Reynders, huidig commissaris van Justitie, werd getipt als opvolger van Phil Hogan, maar grijpt dus naast de belangrijke portefeuille.

9 september 2020  – Laatst bijgewerkt om 9 september 2020 19:15
Lees meer over:

Nadat Phil Hogan ontslag nam omdat hij de coronamaatregelen met de voeten trad, moest von der Leyen op zoek naar een geschikte vervanger. Geen makkelijke taak met de moeizame brexitonderhandelingen, de nasleep van de handelsoorlog met de VS en de verdediging van de strategische belangen tegenover China op de plank. 

Die vervanger heeft ze nu gevonden in Valdis Dombrovskis. De Letse ex-premier is lid van de centrumrechtse EVP-fractie en is één van de 3 vicevoorzitters in de Europese Commissie, bevoegd voor Economie. 

De keuze voor de nieuwe Ierse commissaris is gevallen op Mairead McGuinness. Zij zetelt sinds 2004 in het Europees parlement maar kon niet voldoende gewicht in de schaal werpen om de belangrijke portefeuille Handel op te eisen. Zij krijgt de bevoegdheid Financiële Diensten en de uitbouw van de Europese kapitaalmarkt. Door McGuinness aan te stellen als commissaris, zetelen nu evenveel mannen als vrouwen in de Commissie en bereikt von der Leyen haar beloofde pariteit. 

Geen promotie voor Reynders 

Na het aftreden van Hogan had Didier Reynders (MR) zijn kans schoon gezien om een bank op te schuiven. Op dit moment is hij in de Commissie bevoegd voor Justitie. Daarmee valt zijn departement onder vicevoorzitter Vera Jourova, waarmee het niet zo goed botert. Daarenboven zou hij nu minder om handen hebben dan toen hij nog minister was in de Belgische federale regering. Maar von der Leyen had al vrij snel laten uitschijnen dat ze de zware portefeuille niet in liberale handen wilde leggen. 

Voor Dombrovskis en McGuinness volgt nu nog een hoorzitting in het Europees parlement. De hervormde Commissie-von der Leyen kan van start gaan vanaf het parlement het licht op groen zet.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek