Eeuwenoud document kan visserij redden bij no-deal brexit

Een document uit 1666 zou wel eens een belangrijke rol kunnen spelen in de toekomst van de Vlaamse visserij. Het is immers mogelijk dat onze vissers door de brexit niet in Britse wateren mogen vanaf januari 2021. "Maar dit document uit ons Stadsarchief vormt een stok achter de deur", zegt Dirk De Fauw, burgemeester van Brugge.

14 oktober 2020  – Laatste update 14 oktober 2020 14:57
Lees meer over:

Het document in kwestie is het Privilegie der Visscherie oftewel het Visserijprivilege, opgesteld in 1666. Als dank voor drie jaar in 'politieke ballingschap' in Brugge vaardigde koning Charles II van Engeland het 'privilege' uit. Hij verleende toen eeuwige toestemming aan 50 Brugse boten om te komen vissen in Britse wateren. Voordien was het Engelse hof naar Brugge moeten vluchten, nadat koning Charles I in Londen terechtgesteld was na de jarenlange burgeroorlog die de protestanten aan de macht bracht.

"De Engelse koning en zijn jongere broers hebben hier toen drie jaar verbleven in onder meer het Hof van Watervliet en Huis Casselbergh", zegt stadsarchivaris Jan D'hondt. "Ze werden ook lid van onze schuttersverenigingen. Het koningshuis van Engeland werd bij zijn terugkeer weer in ere hersteld. Het is de kroonprins die Brugge eeuwig dankbaar zou blijven en zijn handtekening onder dit document heeft gezet."

Het zorgvuldig bewaarde perkament mag als een topstuk van het Stadsarchief worden beschouwd. Het is in het Latijn geschreven, ondertekend door de koning en voorzien van een zegel.

Het Visserijprivilege is een stok achter de deur. We hopen het natuurlijk niet te moeten gebruiken, maar je weet maar nooit

Dirk De Fauw - Burgemeester Brugge

"Vijftig Brugse schepen mochten vanaf dan permanent haring en andere vis in Britse wateren vangen", vult burgemeester Dirk De Fauw aan. "Het toenmalige Brugse stadsbestuur had dat goed aangepakt. Alle vissers werden op de hoogte gebracht. Ze mochten zelfs Britse rivieren in."

Het privilege is na vele jaren uiteindelijk minder belangrijk geworden. Het kwam een laatste keer in het nieuws in 1963, toen een Brugs gemeenteraadslid Victor Depaepe zich in Britse wateren liet oppakken om de test van die rechtsgeldigheid te doen. De Britse regering liet toen het visserijprivilege onderzoeken en zou toen hebben aangedrongen om het niet tot een rechtszaak te laten komen.

"Vandaag hebben we een Vlaamse vloot van zo'n 60 schepen, waarvan zo'n 25 uit Zeebrugge", zegt Dirk De fauw. "Dit document kan belangrijk worden. Vanaf januari 2021 gaat de brexit in en zou Groot-Brittannië ons in principe de toegang tot haar wateren kunnen ontzeggen. Het Visserijprivilege is een stok achter de deur. We hopen het natuurlijk niet te moeten gebruiken, maar je weet maar nooit."

Brugge besprak het Visserijprivilege onlangs nog tijdens een bezoek van Prins Edward in België. "Hij wist van het bestaan van dat document af", aldus nog Dirk De fauw. "Het is bij Britten zeker bekend."

De Vlaamse regering heeft intussen een jurist de zaak laten bekijken en een eerste analyse aan Europees hoofdonderhandelaar Michel Barnier overhandigd. “We zullen het Privilegie trachten inbrengen als blijkt dat de toegang tot de Britse wateren voor de Belgische vloot ernstig in het gedrang komt”, zei Vlaams minister Hilde Crevits eerder al.

Vlaanderen voorziet 83 miljoen euro extra steun voor bedrijven

De Brexit-taskforce van de Vlaamse Regering voorziet 83 miljoen euro extra steun voor bedrijven die getroffen worden door de gevolgen van de brexit. Dat werd eerder deze week beslist in een vergadering van de taskforce in Brugge.

Daarvan zal 33 miljoen euro gaan naar export. "Hiermee willen we bedrijven helpen om nieuwe afzetmarkten te gaan ontginnen", reageerde minister voor Economie Hilde Crevits. De overige 50 miljoen euro gaat naar het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO). “Dat is voor bedrijven die getroffen zijn door het feit dat ze geen handel meer kunnen drijven met Groot-Brittanië. Zij zullen hun productieprocessen moeten aanpassen en kunnen daarvoor deze steun gebruiken."

Bron: Het Laatste Nieuws / Eigen verslaggeving

Beeld: Stad Brugge

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek