Brexitcontroles op Europese landbouwproducten voor vijfde keer uitgesteld

De Britse regering stelt de douanecontroles op verse landbouwproducten uit de Europese Unie voor de vijfde keer uit. Dat heeft Downing Street dinsdag bevestigd. De regels zullen dus niet eind oktober, maar wel vanaf eind januari volgend jaar stapsgewijs in werking moeten treden.

29 augustus 2023  – Laatst bijgewerkt om 29 augustus 2023 19:56
Lees meer over:
FAVV-grenscontrolepost-GCP-brexit-controle-1500

Controles in EU al sinds 2021 operationeel

De controles maken deel uit van het akkoord dat Brussel en Londen na de brexit sloten. In de omgekeerde richting worden ze al sinds januari 2021 uitgevoerd, maar de Britse regering blijft de maatregel uitstellen. De nieuwe verschuiving komt er na consultaties met de industrie, zegt de regering zelf.

Normaal gezien zouden de controles gefaseerd moeten ingaan vanaf eind oktober, maar de eerste fase gaat nu pas in januari 2024 in. Voor dierlijke producten, planten, plantaardige producten en niet-dierlijk voedsel en diervoeder dat ingeschat wordt als risicovol zal vanaf eind januari 2024 een gezondheidscertificering nodig zijn. Volwaardige fysieke controles op die producten zijn voor eind april 2024, de verplichte veiligheidsverklaringen voor alle invoer uit de EU voor oktober volgend jaar.

Het uitstel past in een nieuw 'operationeel grensmodel' met toekomstige richtlijnen voor importcontroles voor producten van binnen en buiten de Europese Unie dat het kabinet van de Britse premier Rishi Sunak dinsdag publiceerde. De Britse regering is onder meer beducht voor de impact van de nieuwe douanecontroles op de Britse inflatie, die met 6,8 procent in juli op het hoogste niveau in de G7 stond. Maar volgens nieuwe berekeningen zouden de prijsstijgingen beperkt moeten blijven tot minder dan 0,2 procent op drie jaar tijd. 

Britse voedingsindustrie boos

De Britse voedselproducenten zijn echter niet blij met het aanhoudende uitstel. Het geeft hun concurrenten op het Europese vasteland immers een voordeel, omdat de Britse producten bij aankomst in de EU wél controles moeten ondergaan.

Britse winkelkar is duurste van Europa
Uitgelicht
Britten betalen meer voor hun dagelijkse boodschappen zoals melk en babyvoeding dan andere inwoners van grote Europese landen. Dat concludeert marktonderzoeksbureau Circana in...
22 mei 2023 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek