header.home link

Belgische vissers mogen meer kabeljauw en wijting vissen in 2023, minder tong en pladijs

13 december 2022

De Belgische vissers mogen volgend jaar meer kabeljauw en wijting vissen in de Noordzee, maar minder pladijs en tong in de westelijke wateren. Dat is dinsdag beslist op een Europese ministerraad, laat Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits (cd&v), die de onderhandelingen voor België leidde, dinsdag weten.

Lees meer over:

Elk jaar in december wordt er op Europees niveau beslist hoeveel vis de verschillende lidstaten het volgende jaar in de verschillende zeegebieden mogen opvissen. Dinsdagochtend vroeg werd een akkoord bereikt. Tijdens deze raad werd ook een princiepsakkoord met het Verenigd Koninkrijk bereikt over de vangstmogelijkheden in 2023.

Eén en ander legt vast dat er volgend jaar in het Bristolkanaal evenveel tong opgevist mag worden als in 2022. Ook de mogelijkheden voor het vissen van roggen in de Noordzee blijven op peil. De vangstrechten voor kabeljauw in de Noordzee stijgen. En ook de mogelijkheden voor het vissen op schelvis en wijting in de Noordzee nemen volgend jaar toe, net als voor zeeduivel in de westelijke wateren en tong in de golf van Biskaje. Wel kan er minder pladijs gevist worden in het Bristolkanaal en ook voor tong in de Ierse zee en in het westelijk deel van het Kanaal nemen de mogelijkheden af.

Om de visbestanden zoveel mogelijk op een duurzaam niveau te houden wordt er rekening gehouden met wetenschappelijke adviezen. Bij visserij op een duurzame wijze wordt er niet meer opgevist dan het bestand aankan om op peil te blijven. De Belgische vissers werken actief mee aan de gegevensverzameling die nodig is voor de opmaak van de wetenschappelijke adviezen onder begeleiding van de Rederscentrale en het wetenschappelijk team van het Instituut voor Landbouw, Visserij- en Voedingonderzoek (ILVO).

Ruilmogelijkheden met VK

"Het waren moeilijke onderhandelingen, zeker omdat onze Belgische vissers sinds het verlies van vangstrechten als gevolg van de brexit weinig toegang hebben tot alternatieve visgronden. Daarom was het behouden van de leefbaarheid van de vloot mijn prioriteit tijdens deze Europese ministerraad", zegt minister Crevits.

Ze voegt daar aan toe de Europese Commissie de komende maanden op haar expliciete vraag zal inzetten op het versterken van de ruilmogelijkheden met het Verenigd Koninkrijk. "Ook zal de Commissie nagaan hoe de leefbaarheid van de Belgische vloot kan gegarandeerd worden via steunmaatregelen. Maar we hebben zeker voldoende vangstmogelijkheden zodat ieder nog een lekkere tong, pladijs of rog kan eten", aldus nog minister Crevits.

“Gemiste kans”

De Rederscentrale betreurt de gemiste kans om de visserijsector door de crisis te helpen. “Door een laat compromis tussen de Commissie en de VK-onderhandelaars zijn slechts voorlopige quota overeengekomen”, zegt Emiel Brouckaert, directeur van de Rederscentrale. “Het lijkt erop dat in dit compromis geen rekening is gehouden met de Belgische opmerkingen.”

Voorzitter Geert De Groote spreekt van een gemiste kans om de sector een ruggensteuntje te geven. “Net als vele anderen krijgen we te maken met hoge kosten door de grondstoffen- en energiecrisis. Er zullen andere keuzes moeten worden gemaakt voor specifieke visserijactiviteiten, maar de Vlaamse vissers zullen op de koers van duurzaamheid blijven voor het bevoorraden van de visserijketen met kwaliteitsvolle tong, pladijs, rog, kabeljauw en andere vissen, schaal- en schelpdieren vanop de wijd verspreide visgronden van de Belgische vissersvaartuigen”.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek