Afrikaanse Ontwikkelingsbank maakt 1,5 miljard dollar vrij om hongersnood te vermijden

De Afrikaanse Ontwikkelingsbank (AOB) heeft voor anderhalf miljard dollar steun vrijgemaakt om een voedselcrisis in Afrika te vermijden ten gevolge van de oorlog in Oekraïne. Dat heeft AOB-voorzitter Akinwumi Adesina begin deze week gezegd.

24 mei 2022  – Laatst bijgewerkt om 24 mei 2022 12:01
Lees meer over:
hongersnoodafrika-1250

"Het plan van 1,5 miljard dollar zal gebruikt worden om Afrikaanse landen te helpen om voedsel te produceren en om dat snel te doen", aldus Adesina. De middelen moeten 20 miljoen Afrikaanse boeren in staat stellen om 38 miljoen ton extra voedsel te produceren.

Het is de bedoeling van de AOB om voor meer productie van tarwe, maïs, rijst en soja te zorgen in Afrika, "om de verliezen aan bevoorrading uit Oekraïne te compenseren".

Het noodvoedselpakket komt op een moment dat de Afrikaanse Ontwikkelingsbank deze week in de Ghanese hoofdstad Accra bijeenkomt voor haar jaarvergadering van 2022. Heel wat Afrikaanse landen zijn sterk afhankelijk van de import van tarwe uit Oekraïne en Rusland. Volgens de AOB is de prijs van tarwe in Afrika met meer dan 45 procent gestegen sinds het begin van de oorlog in Oekraïne. De prijzen van kunstmeststoffen zijn met 300 procent toegenomen en het Afrikaanse continent kampt al met een tekort van 2 miljoen ton.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek