header.home link

Frankrijk wil Kanaaleilanden afschakelen in visserijoorlog

5 oktober 2021

De Franse staatssecretaris voor Europese Zaken Clément Beaune dreigt met het stopzetten van energiebevoorrading aan de Britse Kanaaleilanden. Dat zei hij aan de Franse radiozender Europe 1. De aanleiding is het aanhoudend conflict over visvergunningen aan Franse vissers in Britse wateren.

Lees meer over:

Sinds de Brexit moeten Franse vissers een licentie krijgen van de Britse overheid om te mogen vissen in het gebied rond de Kanaaleilanden. Frankrijk vroeg 169 licenties aan, maar kreeg er uiteindelijk maar 64.  Londen had eerder al 12 extra toelatingen verleend om in de Britse wateren te vissen - Parijs had er 87 gevraagd.

Hiermee komt het VK eerdere afspraken niet na, vinden de Fransen. “Onaanvaardbaar”, zegt staatssecretaris Beaune, “Ons geduld heeft een duidelijke grens: al negen maanden lang praten we hier rustig en vriendelijk over, maar nu is het genoeg.”

Anti-Europa

Bovendien hekelt de staatssecretaris ook de manier van doen van het VK: “Ze denken op zichzelf te kunnen leven, en bovendien vallen ze Europa aan. Op deze manier werkt het niet, ze overdrijven en zijn agressief.” Beaune suggereerde dat Frankrijk de energiebevoorrading naar de Kanaaleilanden zou kunnen stopzetten. Die eilanden zijn volledig afhankelijk van bevoorrading uit Frankrijk.

De Franse minister van de Zee, Annick Girardin, had in mei al toespelingen gemaakt op gevolgen voor "de onderzeese kabel", die het eiland Jersey van energie voorziet.

In mei blokkeerden Franse vissers Saint-Hellier, de belangrijkste haven op Jersey, uit onvrede met de toegekende visserijrechten. De Britse regering stuurde toen twee marineschepen richting Jersey.

In samenspraak met de Europese Commissie onderzoekt Frankrijk nu maatregelen tegen het Verenigd Koninkrijk. Volgens het post-brexitakkoord zouden vissers in Britse wateren gewoon kunnen blijven werken. Het opnieuw controleren van de eigen territoriale wateren was voor de Britten een absolute must.

Ook aan de Noord-Ierse grens zijn er conflicten over de Brexit-afspraken: daar liggen het VK en de EU overhoop over de douanecontroles.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek