VK stelt brexitcontroles Europese landbouwproducten opnieuw uit

Het Verenigd Koninkrijk stelt de douanecontroles op verse landbouwproducten uit de Europese Unie voor de vijfde keer uit. Dat melden Britse media donderdag. De regering hoopt zo verdere prijsstijgingen te voorkomen, maar dat is niet naar zin van de lokale producenten. 

4 augustus 2023  – Laatst bijgewerkt om 7 augustus 2023 16:00
Lees meer over:

In de omgekeerde richting worden al sinds januari 2021 controles uitgevoerd op Britse landbouwproducten. Dat maakt deel uit van het akkoord dat Brussel en Londen na de brexit sloten. Opmerkelijk genoeg blijft de Britse regering de maatregel van haar kant uitstellen. Normaal gezien zouden de controles gefaseerd moeten ingaan vanaf eind oktober, maar de regering plant nu een vijfde uitstel, aldus de Britse krant The Financial Times. 

De regering van de conservatieve premier Rishi Sunak wil prijsstijgingen voorkomen, aangezien de Britse economie nu al een forse inflatie moet slikken. Bovendien hebben bedrijven en havenoperatoren meer tijd nodig om zich te organiseren. 

Maar de Britse voedselproducenten zijn begrijpelijk niet blij met het aanhoudende uitstel. Hun concurrenten op het Europese vasteland hebben een immens voordeel. Britse producten moeten bij aankomst in de EU controles ondergaan, omgekeerd geldt dat niet.  

Volgens critici zullen de controles wellicht niet ingaan voor de volgende verkiezingen in 2024. Oppositiepartij Labour, koploper in de peilingen, zegt dat ze een nieuw akkoord met de EU wil onderhandelen waarin de controles minder uitgebreid zouden zijn.  

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek