Inflatie zorgt voor recordhoogte handelsoverschot Vlaamse agrosector

Vlaanderen is een netto-exporteur van agrarische producten. In 2022 werd er voor 46,4 miljard euro aan landbouwproducten ingevoerd, terwijl de uitvoer 53,8 miljard euro bedroeg. De Belgische agrohandel kent daarmee een positief cijfer van 7,5 miljard euro. 

31 juli 2023  – Laatst bijgewerkt om 31 juli 2023 15:30
Lees meer over:
export-haven-vrachtschip-uitvoer-1250

In vergelijking met 2021 is zowel de invoer als de uitvoer met bijna een kwart gestegen. Het volume van de verhandelde producten is echter niet veel veranderd. De vermeerderde bedragen zijn vooral te wijten aan de sterke inflatie. Dat blijkt uit het nieuwe agrohandelsrapport op basis van gegevens van de Nationale Bank van België en de Comext-databank van Eurostat. 

Vlaanderen importeert met name onbewerkte bulkproducten. We voeren in meer of mindere mate verwerkte producten uit. Zuivelproducten zijn in 2022 ons belangrijkste product binnen de totale agrohandel, met de hoogste invoer- en uitvoerwaarde. Op de tweede plaats staat kunstmest, gevolgd door vers vlees en onze befaamde cacaoproducten. Onze grootste winstmakers zijn – misschien niet verrassend - onze aardappelbereidingen. Volgende in de ranking zijn vers vlees, cacaoproducten, banketbakkerswerk, bier, bestrijdingsmiddelen en diepvriesgroenten. 

Jo Brouns (cd&v), minister van Landbouw, merkt op dat Vlaanderen het vierde grootste agrohandelsoverschot kent van de Europese Unie. Het handelsoverschot is het netto positieve verschil tussen onze import en export, in euro. “Daarmee levert de agrovoedingssector een belangrijke bijdrage aan de welvaart van een op export gerichte economie zoals de onze”, zegt de minister. “Economisch onderzoek wees er al op dat stijgende voedingsprijzen één van de belangrijkste economische gevolgen zullen zijn van de klimaatverandering. Een sterke binnenlandse voedingssector beschermt ons daartegen. Ook belangrijk om aan te stippen is dat onze onmiddellijke buurlanden onze belangrijkste handelspartners zijn en wij die van hen.” 

Beter een goede buur 

Frankrijk is onze voornaamste afzetmarkt, goed voor 10,4 miljard euro. Nederland en Duitsland volgen met respectievelijk 9,6 miljard euro en 7,9 miljard euro. Op de vierde plaats staat het Verenigd Koninkrijk. De export naar over het Kanaal blijft ook na de brexit gestaag stijgen. De twee voornaamste niet-Europese klanten zijn de Verenigde Staten en China. 

Onze grootste leverancier is Nederland, met een export van 12,9 miljard euro aan agrohandelsproducten naar Vlaanderen. Hun aandeel van Vlaanderens invoerwaarde bedraagt 28 procent. 

Het Vlaamse aandeel in de totale Belgische invoer van agrarische producten bedraagt 86,5 procent. Bij de uitvoer is dat 84,5 procent. België is in de EU de zesde grootste uitvoerder van agrarische producten, na Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië. 

Uit voorlopige cijfers blijkt dat de groei van de agrohandel zich in de eerste drie maanden van 2023 doorzet, maar in iets mindere mate dan in dezelfde periode van 2022. De nog altijd duidelijke toename van de agrohandel, met een aantal goed boerende producten zoals aardappelbereidingen bij de uitvoer en koolzaad bij de invoer, staat in contrast met de totale Vlaamse handel, waar er zich een kleine daling optekent. De inflatie staat intussen ook al op een lager peil door de fikse daling van de energieprijzen.  

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek