Voedselprijzen dalen wereldwijd maar stijgen licht in België

In juni zijn de voedselprijzen wereldwijd opnieuw gedaald in vergelijking met de maand ervoor (-1,4%). In België deed zich echter het omgekeerde voor, hier stegen de voedselprijzen in juni met 0,4 procent in vergelijking met mei.

11 juli 2023  – Laatst bijgewerkt om 11 juli 2023 23:27
Lees meer over:
courgette-voedseltop-groente-1250-NB

Dalende wereldwijde voedselprijzen

De voedselprijsindex (FFPI) van de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, daalde 1,4 procent ten opzichte van mei. De daling van de voedselprijzen is de veertiende daling in 15 maanden tijd. Hiermee staan de prijzen op het laagste niveau in twee jaar tijd. Vooral granen, plantaardige olie en suiker werden goedkoper. De prijzen van vlees bleven bijna hetzelfde.

Suiker daalde met 3,2 procent in prijs ten opzichte van mei. Dat is de eerste daling na vier opeenvolgende maandelijkse stijgingen. Deze daling wordt voornamelijk gekenmerkt door een goed suikerrietoogst in Brazilië en een trage importvraag vanuit China, de op één na grootste importeur van suiker. Naast suiker daalde ook de prijs van plantaardige olie (-2,4%), zuivel (-0,8%) en graan (-2,1%). Dit heeft onder meer te maken met de daling van de maïsprijzen door de goede oogstvooruitzichten in Argentinië en Brazilië en de dalende tarweprijzen door de overvloed aan Russische tarwe.

De nieuwe prijsdaling doet hopen op lagere prijzen in de supermarkten. Maar de dalende prijzen voor voeding sijpelen maar langzaam door in de boodschappenkosten, ook al omdat de prijzen voor lonen, energie en transport hoog blijven.

fao voedingsprijzen 2

Voedingsinflatie België

De algemene inflatie in België daalde in juni van 5,20 procent naar 4,15 procent. Ook de inflatie voor voeding daalde vorige maand naar 14,43 procent tegenover 15,51 procent in mei. Dit wil zeggen dat het leven 14,43 procent duurder geworden is in vergelijking met een jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau.

Een voedingsinflatie van 14,43 procent is nog steeds zeer veel, al blijkt de neerwaartse trend van de vorige twee maanden zich door te zetten. Deze daling wil daarvoor nog niet zeggen dat de prijzen van voeding recent ook veel goedkoper zijn geworden. Zo was voeding inclusief alcohol zelfs 0,4 procent duurder. Voeding zonder alcoholische dranken in juni werd 0,6 procent duurder. Vorige maand daalden de prijzen nochtans voor de eerste keer in maanden, toen werd voeding zonder alcoholische dranken in mei 0,3 procent goedkoper en met alcohol 0,1 procent goedkoper.

In juni steeg de prijs van rijst zeer sterk met gemiddeld 13,1 procent en chips 9,9 procent in vergelijking met mei. Verse groenten werden dan wel weer 6,2 procent goedkoper en ook pizza’s en quiches daalden met 7,2 procent. In de zuivelafdeling werd ook kaas (-1,4%) en yoghurt (-0,6%) goedkoper. Vers fruit daarentegen steeg 2,2 procent in prijs.

Deze dalingen en stijging voorspellen daarvoor nog niet de prijzen voor de maand juli. In zo’n percentages op gedetailleerd niveau van productengroepen zijn de effecten van promoties van die maand zeer snel zichtbaar. Als er een promotie op bier was in juni, dan zal dat een dalend effect hebben op het cijfer in juni en een stijgend effect in juli, wanneer de promotie eindigt.

Wereldwijde voedselprijzen met 20 procent gedaald
Uitgelicht
De prijzen voor voeding zijn in maart met 20,5 procent gedaald in vergelijking met een jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Veren...
11 april 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Statbel

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek