Meest recent
Duik in het archief
-
Zorgt ultra-bewerkte voeding voor fastfoodkoorts?
Twee recente studies werpen mogelijks een nieuw licht op de gezondheidseffecten van ultra-bewerkte voedingsmiddelen. Volgens de Britse biochemicus Richard Hoffman zorgen ze voor ontstekingsr... -
Scholencampagne ‘Oog voor Lekkers’ wordt breder toegankelijk
Alle Vlaamse scholen kunnen nu 20 weken subsidies krijgen voor gezonde tussendoortjes. In Kortessem werd de aftrap gegeven voor Oog voor Lekkers, de campagne die kinderen gezonde eetgewoonte... -
Nutriscore gaat algoritme aanpassen
Het algoritme achter de Nutriscore krijgt een bijsturing om meer in lijn te liggen met nationale voedingsadviezen. Rood vlees wordt strenger gequoteerd, een aantal plantaardige oliën gaan er... -
Grazende melkkoe blijkt efficiëntste landbouwdier
Er is veel maatschappelijk debat over de concurrentie tussen voeder voor dieren en voedsel voor mensen. Een nieuwe studie van het ILVO, in samenwerking met de Belgian Feed Association (BFA),... -
Lever is de koning van de micronutriënten
Ondervoeding door een tekort aan essentiële vitaminen en mineralen is een ernstig, maar onderschat probleem. Nieuw onderzoek toont aan dat vooral orgaanvlees en donkere bladgroenten een goei... -
Fastfood rond de schoolpoort leidt tot zwaardere kinderen
Het aanbod van junkfood rond Vlaamse scholen is de voorbije jaren toegenomen en heeft geleid tot zwaardere kinderen. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek van gezondheidsinstituut Sciensano... -
Helft van de jonge vrouwen gebaat bij meer rood vlees en zuivel
Veel jonge vrouwen hebben tekorten aan essentiële nutriënten omdat ze weinig of geen rood vlees en zuivelproducten consumeren. Dat brengt hun gezondheid mogelijk in gevaar zeggen verschillen... -
Helft wereldbevolking heeft gezondheidsproblemen door te veel of te weinig voeding
Bijna de helft van de wereldbevolking is ondervoed of te zwaar. Volgens een onderzoek gepubliceerd in het Global Nutrition Report (GNR) kampt 48 procent van alle mensen ter wereld met gezond... -
Vlaamse onderzoeksinstellingen zien brood in eiwitrijk waterkroos
De Vlaamse onderzoeksinstellingen Flanders' FOOD, Inagro, Universiteit Gent en VIVES Hogeschool zien potentieel in de eiwitrijke waterlinzen, oftewel waterkroos, en starten een onderzoek naa... -
FAO: voedselketen goed voor 20 procent van Belgische CO2-uitstoot
Ons voedsel is verantwoordelijk voor bijna een derde van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Nieuwe cijfers van de FAO tonen het groeiende aandeel van de voedselketen en grote region...
Dossier