Nieuwe app ‘De Grote Voedselkaart’ laat Vlamingen hun eetomgeving in kaart brengen
nieuwsGezondheidsinstituut Sciensano heeft vrijdag de app De Grote Voedselkaart gelanceerd, een grootschalig burgerwetenschapsonderzoek waarmee Vlamingen hun voedselomgeving in kaart kunnen brengen. De app onderzoekt waar mensen hun eten kopen, wat hun keuzes beïnvloedt en hoe tevreden ze zijn met het voedingsaanbod in hun buurt.
Voedselomgevingen – de plekken waar we eten kopen en consumeren – hebben een grote invloed op onze gezondheid. Uit eerdere onderzoeken blijkt dat meer dan 80 procent van de Vlaamse buurten vooral ongezonde voedingsopties aanbiedt, een stijging van acht procent sinds 2008. Vooral rond scholen is reclame voor ongezonde voeding dominant, wat vooral kinderen en jongeren kwetsbaar maakt.
Met De Grote Voedselkaart wil Sciensano nu ook de ervaringen en meningen van burgers verzamelen. Via de app voeren deelnemers opdrachten uit, zoals het aangeven waar ze hun eten kopen of uit eten gaan, en wat ze vinden van het aanbod in hun buurt. De verzamelde gegevens moeten overheden helpen om de voedselomgeving gezonder en duurzamer te maken.
"Er bestaat al een kaart met een overzicht van de gemiddelde gezondheidsscore per buurt, maar die is gebaseerd op objectieve gegevens zoals het aanbod van winkels en restaurants", klinkt het bij Sciensano. "Maar nu wordt er voor het eerst een score gemaakt op basis van het perspectief van de burger."
De app is beschikbaar voor Android en iOS en maakt deel uit van de Vlaamse voedselstrategie Go4Food. Het project is een samenwerking tussen Sciensano, ILVO, Rikolto, Let Us, Arteveldehogeschool, Leap Forward, Hoplr en Het Nieuwsblad, en wordt gefinancierd door het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO).
