Sciensano: "Belgische voedingsbedrijven scoren niet goed voor gezondheid"

nieuws

De scores voor gezonde voeding bij Belgische voedingsbedrijven liggen gemiddeld gezien laag. Dat zegt gezondheidsinstituut Sciensano na de publicatie van een nieuw onderzoek. Een andere vaststelling: Belgische voedingsbedrijven scoren beter voor duurzaamheid dan voor gezondheid. De federatie van de voedingsindustrie Fevia zegt dat de sector zich dagelijks inzet om gezondere voeding te produceren en vraagt meer hulp van de overheid.

22 januari 2025

Sciensano nam voor de studie 33 bedrijven onder de loep uit vier sectoren: supermarkten, fastfoodrestaurants, producenten van verpakte voeding en producenten van niet-alcoholische dranken. Het is de tweede keer dat Sciensano deze zogenaamde BIA (Business Impact Assessment) Obesity studie uitvoerde. Het gezondheidsinstituut vergeleek in de nieuwe studie de huidige toestand met die van 2019.

Gestage verbetering bij huismerken

Sciensano bestudeerde fastfoodketens als McDonalds en Quick maar ook supermarkten en voedingsmerken zoals Danone, Nestle en McCain. Daaruit bleek dat bij de supermarkten wel vooruitgang is geboekt. Zo ziet Sciensano vandaag een gestage verbetering van de voedingskwaliteit van huismerkproducten. Bij fastfoodketens is de verbetering heel beperkt. Naast de voedselscore werd gekeken naar duurzaamheid. Volgens Sciensano scoren de Belgische voedingsbedrijven beter voor duurzaamheid dan voor gezondheid. Toch kan het aanbod voor plantaardige alternatieven beter. 

Sciensano erkent de vooruitgang op het vlak van duurzaamheid, en vermoedt dat bedrijven onvoldoende stimulans hebben om werk te maken van gezonde voeding. "Over het algemeen blijft de voedselomgeving ongezond en we weten dat dat leidt tot ongezonde voedingspatronen", klinkt het. Daarom vindt het gezondheidsorgaan het belangrijk om de engagementen van bedrijven om hun voedsel gezonder te maken onder de loep te nemen. "Overgewicht en obesitas zijn belangrijke problemen voor de volksgezondheid: ze dragen bij aan ernstige ziektes als kanker, diabetes en hart- en vaatziekten", klinkt het. In de BIA-Obesity studie van Sciensano staat te lezen dat een op de twee volwassenen in België overgewicht of obesitas heeft. 

Bijkomende regelgeving nodig

Het gezondheidsinstituut pleit daarom voor bijkomende regelgeving vanuit de overheden om vooruitgang te boeken op gezondheidsvlak. Sciensano vraagt dat in het bijzonder voor sectoren die het slechtst scoren, zoals fastfoodrestaurants.

De federatie van de Belgische voedingsindustrie Fevia is ook vragende partij voor extra inspanningen vanuit de overheden. "Wij vragen de overheden om concrete hulpmiddelen die echt een verschil kunnen maken, met name via wetenschappelijke ondersteuning door Sciensano", reageert Ann Nachtergaele van Fevia. "Samen kunnen we sneller en met meer impact optreden."

"Beeld is genuanceerder"

Toch wil de federatie het beeld dat Sciensano heeft geschetst nuanceren. Volgens Fevia kregen de inspanningen voor een evenwichtiger voedselaanbod een stimulans met het nieuwe Nutri-Pact. Ook werden volgens Fevia de transvetten sinds 2000 quasi volledig uit voeding verwijderd, werd de zoutinname tussen 2008 en 2013 met 10 procent teruggedrongen en werd de gemiddelde calorie-inname in de jaren daarna ingeperkt.

 "Een initiatief als het BIA Obesity rapport wordt natuurlijk genomen met de beste bedoelingen", voegt Nachtergaele nog toe. "Maar als voedingssector zijn we minder gebaat met scores en rankings. We zijn eerder voorstander van studies zoals NutriTrack en Euremo, die daadwerkelijk oplossingen aanreiken. Daar kan de expertise van een instelling als Sciensano echt het verschil maken, en we zijn dan ook vragende partij om hier nauwer rond samen te werken". 

Ook de kritiek dat er geen vooruitgang zou zijn in de promotie van een gezondere levensstijl en dat de voedingsindustrie zich te vaak op kinderen richt, weerlegt de federatie. "Zowel de positieve communicatie naar volwassenen, als strenge beperkingen in marketing naar kinderen zijn voor de Belgische voedingsbedrijven een absolute prioriteit," beklemtoont Nachtergaele.

Danone voor tweede keer koploper

Naast een aantal algemene bevindingen maakt Sciensano in het BIA Obesity rapport ook een klassement op. De studie beoordeelt de inspanningen en praktijken van 33 Belgische voedingsbedrijven in verband met voeding, gezondheid en duurzaamheid. “Met een score van 82 procent krijgt Danone opnieuw een grote onderscheiding en behoudt ze haar eerste plaats in de ranglijst, een erkenning van haar toonaangevende inzet om gezondere eet- en drinkgewoonten te promoten”, laat de multinational in een persbericht weten.

Concreet betekent die score dat meer dan 82 procent van het Danone-aanbod in de categorieën zuivel- en plantaardige producten en waters bijdraagt aan een gezonde levensstijl. “Eén van de sterke punten die Sciensano benadrukt, is Danone’s engagement om het suikergehalte in haar producten te verlagen. Sinds 2012 heeft Danone het gehalte toegevoegde suikers in haar zuivelportfolio met ongeveer 19 procent verminderd. Voor kinderen richt Danone zich in België op een totaal suikergehalte van 10 procent of minder. Ook de leeftijdsdrempel die Danone gebruikt om marketing naar kinderen te beperken, is aangescherpt tot 16 jaar in plaats van 13 jaar”, aldus nog Danone.

Groot-Brittannië beteugelt reclame voor ‘junkfood’ in strijd tegen kinderobesitas
Uitgelicht
Groot-Brittannië verbiedt vanaf volgend jaar reclame voor junkfood op het internet en overdag op televisie. Met deze opmerkelijke maatregel wil de Labourregering obesitas bij...
16 september 2024 Lees meer

Bron: Belga / eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek