nieuws

Flanders’ FOOD viert 20 jaar innovatie in de Vlaamse voedingsindustrie

nieuws

Flanders’ FOOD, het innovatieplatform van de Vlaamse voedingssector, bestaat 20 jaar. Wat begon als een bescheiden initiatief van Fevia Vlaanderen, is uitgegroeid tot een krachtige speerpuntcluster die vandaag meer dan 350 bedrijven ondersteunt bij hun innovatieprojecten. "Vlaanderen gelooft sterk in de kracht van speerpuntclusters zoals Flanders’ FOOD”, aldus Mathias Diependaele, minister-president van de Vlaamse regering. “Zo blijft Vlaanderen een topregio voor kwaliteitsvolle, innovatieve en duurzame voeding."

Vandaag Jozefien Verstraete
Food Pilot_Flanders Food

Jaarlijks begeleidt Flanders’ FOOD zo’n 70 projecten, goed voor projectmiddelen die sinds de oprichting vertienvoudigden. Samen met kennisinstellingen bouwde het ook vier hoogwaardige pilootinfrastructuren uit, waar bedrijven nieuwe technologieën kunnen testen. Ook Europees speelt de organisatie mee als coördinator van verschillende clusterprojecten.

"Samenwerking is de kern van ons succes"

Algemeen directeur Inge Arents benadrukt dat samenwerking de kern vormt van het succes. “We brengen bedrijven, onderzoekers, consumenten en overheden samen rond concrete projecten die echte impact hebben. Daarnaast brengen we ook bedrijven met andere bedrijven in contact die met dezelfde vraagstukken kampen. Dit samenspel is essentieel om onze voedingsbedrijven competitief te houden in een wereld vol uitdagingen. Zo blijft innovatie geen modewoord, maar een motor voor groei en duurzaamheid in onze sector.”

“Onze leden presteren op vlak van productiviteit minstens twee keer beter dan niet-leden”, vult voorzitter Jan Vander Stichele aan. “Niet-leden geven innovatie vaak een te kleine rol.”

Voor Fevia Vlaanderen, de federatie van de Vlaamse voedingsindustrie, is Flanders’ FOOD ondertussen ook een cruciale schakel geworden. “Wij bepalen de strategische koers met onze duurzaamheisroadmap, Flanders’ FOOD vertaalt die ambities naar concrete acties en onderzoeks- en innovatieprojecten voor bedrijven”, zegt directeur Nadia Lapage.

Scherpere ambities voor de komende jaren

Flanders’ FOOD scherpt haar ambities voor de komende jaren nog verder aan. “De maatschappelijke uitdagingen zijn veelvuldig: klimaatverandering, consumentenvertrouwen, energietransitie, concurrentiekracht”, klinkt het. “Stuk voor stuk domeinen waarin de voedingsindustrie een sleutelrol speelt.”

“De voedingsindustrie is goed voor meer dan één vijfde van alle industriële investeringen in Vlaanderen. Door in te zetten op duurzaamheid en samenwerking maken we onze voedingsbedrijven klaar voor de uitdagingen van morgen. Zo blijft Vlaanderen een topregio voor kwaliteitsvolle, innovatieve en duurzame voeding”, besluit minister-president Diependaele.

Food Pilot krijgt nieuwe eiwitverwerkingslijn
Uitgelicht
Om nieuwe soorten eiwitten zoals kikkererwten, insecten en algen succesvol verwerkt te krijgen in lekkere en kwaliteitsvolle voedingsproducten, ontbreekt er vaak nog kennis en...
26 november 2022 Lees meer

Beeld: Flanders' FOOD

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek