Groot-Brittannië beteugelt reclame voor ‘junkfood’ in strijd tegen kinderobesitas

nieuws

Groot-Brittannië verbiedt vanaf volgend jaar reclame voor junkfood op het internet en overdag op televisie. Met deze opmerkelijke maatregel wil de Labourregering obesitas bij kinderen tegengaan. Uit overheidsstatistieken blijkt dat meer dan één op de vijf kinderen over het Kanaal te zwaar of obees is tegen de tijd dat ze naar de basisschool gaan. Dit loopt op tot meer dan één op de drie wanneer ze de basisschool verlaten.

16 september 2024 VILT-redactie

Reclameverbod

Vanaf volgend jaar gelden in Groot-Brittannië nieuwe regels omtrent reclame voor junkfood. Vanaf oktober 2025 is online reclame voor junkfood niet meer toegestaan, maar ook op televisie is de uitzending van junkfoodreclame verboden voor 21.00 uur. De centrumlinkse partij Labour wil met de nieuwe overheidsregels obesitas bij kinderen aanpakken. Eén op de drie Britse kinderen vanaf 11 jaar heeft overgewicht (BMI tussen de 25 en 30) of obesitas (BMI boven de 30). Minister van Volksgezondheid Andrew Gwynne zei dat de beperkingen “kinderen zullen helpen beschermen” tegen reclame waarvan bewezen is dat deze hun eetvoorkeuren vanaf jonge leeftijd kan beïnvloeden.

De Conservatieve Boris Johnson had in zijn tijd als premier al zijn steun uitgesproken voor het plan, ook omdat hij zelf worstelde met overgewicht. De maatregel werd uitgesteld om de sector meer tijd te geven zich aan te passen. Labour, dat de verkiezingen met een ruime meerderheid won, had in het verkiezingsprogramma opgenomen dat die toch zou worden doorgevoerd.

Strijd tegen de kilo’s

Het reclameverbod voor junkfood online en overdag op televisie is niet de eerste maatregel die de Britse overheid neemt om consumenten te helpen minder ongezond voedsel en minder calorieën te eten. Eerder in 2009 was het al verboden om junkfood te tonen tijdens uitzendingen van programma's die gericht waren op kinderen onder de 16 jaar. De Britse overheid voerde in 2016 ook een belasting in op suikerhoudende dranken. Volgens een rapport van Public Health England had deze belasting in 2019 al bijgedragen aan het verwijderen van ongeveer 45.000 ton suiker uit de dranken die in Groot-Brittannië worden verkocht. Fabrikanten pasten hun recepten aan om het suikergehalte te verlagen, waardoor ze minder belastingen moesten betalen bij de verkoop van hun dranken.

Sinds april 2022 is het voor horecabedrijven met minimaal 250 medewerkers, zoals restaurant- en caféketens, wettelijk verplicht om bij elk gerecht op de menukaart te vermelden hoeveel calorieën er in het menu zitten. Datzelfde jaar werd het middelgrote tot grote supermarkten in Engeland ook verboden om bepaalde ongezonde voedingsmiddelen en dranken op bepaalde plekken uit te stallen.

Junkfood

De nieuwe overheidsregels beteugelen reclame voor junkfood, maar welke voedingsmiddelen vallen nu precies onder die benaming? De overheid stelt twee criteria voorop. Ten eerste, als het voedingsmiddel als ‘minder gezond’ wordt geclassificeerd in een beoordelingssysteem van de overheid, nadat de voedingsstoffen zijn geanalyseerd omtrent zout, vet, suiker en eiwitten. Ten tweede, als het in een van de 13 categorieën valt die door de overheid zijn gecreëerd.

  1. Frisdranken: Dit omvat alle producten die toegevoegde suiker bevatten, zoals cola, limonade en limonade. Het omvat ook vruchtensap, smoothies en energiedrankjes.

  2. Hartige snacks: voornamelijk chips, maar dit geldt ook voor crackers, rijstwafels, tortillachips en Bombay-mix. Er zijn uitzonderingen voor gearomatiseerde noten, gedroogd fruit en gedroogd vlees.

  3. Ontbijtgranen: Hieronder vallen granola, muesli, havermout en andere producten die je in het ontbijtschap van een supermarkt vindt.

  4. Chocolade en snoep: Dit geldt voor de overgrote meerderheid van de producten die onder snoepgoed vallen, maar omvat ook popcorn en kauwgom.

  5. IJs: Hieronder vallen zuivel- en niet-zuivelproducten, zoals waterijsjes, maar ook bevroren yoghurt, sorbet en gelato.

  6. Taarten en cupcakes: Flapjacks, donuts en éclairs vallen ook onder deze categorie, maar glazuur is uitgezonderd.

  7. Koekjes en repen: Proteïne- en graanrepen vallen hieronder, evenals andere producten zoals wafels en tosti's.

  8. Ontbijtproducten: Croissants, chocoladebroodjes en ander zoet gebak behoren tot de belangrijkste voedingsmiddelen in deze categorie. Maar ook crumpets, scones, vruchtenbrood en hot cross buns vallen onder deze categorie.

  9. Desserts en puddingen: Vla, gelei en mousses vallen hieronder, maar er zijn uitzonderingen voor fruit uit blik, room en siropen.

  10. Yoghurt: Alle varianten die gezoet zijn, vallen onder deze categorie, evenals zuivelvrije alternatieven, probiotische yoghurt en drinkbare varianten.

  11. Pizza: Eenvoudige pizzabodems en knoflookbrood vallen hier niet onder, maar verder zijn alle soorten en maten pizza inbegrepen.

  12. Aardappelen: De gewone en zoete varianten die niet gesneden of gekookt zijn, zijn uitgezonderd. Er zijn echter wel diverse andere producten op basis van aardappelen, zoals chips, hash browns en kroketten.

  13. Kant-en-klaarmaaltijden: Een brede categorie die alles omvat dat bedoeld is om als hoofdmaaltijd te worden gegeten, vaak na het opwarmen, en geen verdere bereiding vereist. Het omvat ook sandwiches en burgers.

BMI vs. vet: "Meer mensen obees dan gedacht"
Uitgelicht
Miljoenen mensen van middelbare leeftijd krijgen de diagnose obesitas niet, hoewel ze wel obees zijn. Dat blijkt uit een Italiaanse studie die woensdag werd voorgesteld op 'th...
16 mei 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / BBC

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek