Gezondere keuzes in de supermarkt dankzij slimme “nudging”

nieuws

Supermarkten en voedingsproducenten kunnen consumenten aansporen om gezondere voeding te kopen. Dit blijkt uit een pilootproject van de Universiteit Gent, in samenwerking met Fevia, Comeos en diverse bedrijven. Door “nudging”, kleine aanpassingen in winkels zoals de positionering van producten en gerichte marketing, kunnen klanten subtiel worden aangemoedigd om gezondere keuzes te maken.

3 januari 2025 Isabelle Braet

Meer vezels en minder suiker in het winkelkarretje

De experimenten, uitgevoerd in Carrefour-winkels, tonen aan dat consumenten gevoelig zijn voor subtiele prikkels. Zo leidde het beter positioneren van vezelrijke broden en het gebruik van flyers en recepten tot een verhoogde verkoop van deze producten, vooral bij jongere consumenten onder de 35 jaar. Ook suikervrije dranken werden populairder door extra zichtbaarheid en specifieke promoties.

Christelle Tchonang Ponka van Carrefour Belgium benadrukt: “Gezond eten toegankelijk maken is onze missie. Dit project bewijst dat samenwerking binnen de voedselketen echt impact kan maken.”

Lessen voor de toekomst

Hoewel het project veelbelovende resultaten opleverde, zijn niet alle interventies even succesvol. Factoren zoals productsoort, winkeltype en locatie spelen een rol. Volgens de onderzoekers van Be4Life, het onderzoekscentrum van UGent, is verder onderzoek nodig om een preciezer beeld te krijgen van wat werkt.

Fevia en Comeos, de federaties voor de voedingsbedrijven en de retail, zijn overtuigd van het potentieel van nudging, maar roepen op tot een bredere samenwerking tussen de voedingsindustrie, retailers, academici en overheden. “Er zijn geen kant-en-klare oplossingen, maar door krachten te bundelen kunnen we onze aanpak verfijnen,” zegt Gert Van Loock van Comeos.

Ann Nachtergaele van Fevia vult aan: “We hebben iedereen nodig – van overheden tot bedrijven – om het onderzoek te versnellen en zo gezondere keuzes voor consumenten makkelijker te maken.”

Ook Eileen Alexander van Be4Life pleit voor een sterker wettelijk kader dat samenwerking stimuleert: “Als industrie, retail en overheid de handen ineen slaan, kunnen we sneller stappen zetten naar een gezondere samenleving.”

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek