Eieren winnen aan populariteit onder Belgen
nieuwsHet thuisverbruik van eieren in België blijft in 2024 verder toenemen. Gemiddeld kochten Belgen dit jaar 80,4 eieren per persoon, een stijging van 5 procent tegenover 2023. Driekwart van die eieren waren scharreleieren, die hiermee stevig hun positie als standaardkeuze behouden.
Meer eieren in de winkelkar, vooral in de supermarkt
Uit cijfers van marktonderzoeksbureau YouGov Belgium en de iVox/VLAM-consumptietracker blijkt dat 94 procent van de Belgische gezinnen in 2024 eieren kocht, tegenover 93 procent een jaar eerder. De aankoopfrequentie lag met ruim zestien keer per jaar opvallend hoog. Dat vertaalt zich ook in de uitgaven: gemiddeld spendeerde een Belg 21,70 euro aan eieren, 6 procent meer dan in 2023.
Qua prijs blijft het verschil tussen eitypes groot: een scharrelei kostte gemiddeld 0,23 euro, een vrije-uitloopei 0,34 euro en een bio-ei 0,41 euro per stuk. Toch daalde het volume-aandeel van bio-eieren licht van elf naar tien procent, al bleef hun aandeel in waarde op zestien procent. Vrije-uitloopeieren herstelden van een terugval in 2023 en vertegenwoordigen nu opnieuw zestien procent van het volume.
Consumenten eten vaker en bewuster eieren
Niet alleen de aankopen stijgen, ook de consumptie van eieren zit in de lift. Op een gemiddelde dag in 2024 at 26 procent van de Belgen eieren in pure vorm (exclusief verwerkt in bereidingen), een forse stijging ten opzichte van zestien procent in 2017. Vooral Franstaligen, jongvolwassenen (18-34 jaar) en mensen met buitenlandse roots eten relatief vaker eieren.
Veruit het grootste deel van de eierconsumptie vindt thuis plaats (75%), gevolgd door consumptie op het werk of school (9%), bij familie en vrienden (8%) of buitenshuis op evenementen of in de horeca (7%). Opvallend is dat 21 procent van de eieren niet gekocht wordt, maar afkomstig is van eigen kippen of gekregen van anderen.
Supermarkt blijft belangrijkste verkoopkanaal
De klassieke supermarkt blijft met voorsprong het belangrijkste verkoopkanaal voor eieren. Het kanaal DIS 1, dat onder meer Colruyt en AD Delhaize omvat, heeft een marktaandeel van 55 procent. Hard discounters Aldi en Lidl volgen met 26 procent, maar zagen hun aandeel op langere termijn dalen. Buurtsupermarkten zijn goed voor negen à tien procent van de verkoop. E-commerce blijft voorlopig een kleine speler met twee procent marktaandeel, al is dat wel een verdubbeling sinds 2016. Alternatieve verkooppunten zoals hoevewinkels en markten vertegenwoordigen samen zeven procent van de markt.
