Paasklokken brengen verdere daling eierprijzen in België en VS
nieuwsNiet alleen de chocolade-eieren verzadigden tijdens de paasvakantie de markt, ook op de echte eiermarkt groeide het aanbod. Zowel in België als in de Verenigde Staten zakken de eierprijzen gestaag. De recordprijzen lijken voorlopig achter de rug, maar Landsbond Pluimvee waarschuwt: “De vogelgriep verklaart slechts de helft van de prijspieken. Ook het politieke beleid rond dierenwelzijn speelt een belangrijke rol.”
Net als sommige paaseitjes afgelopen week, lijken ook de hallucinante eierprijzen te bezwijken onder de lentezon. Sinds het begin van de paasvakantie daalde in België de prijs voor een gemiddeld wit ei uit een verrijkte kooi met 20 procent naar 13,33 eurocent. Deze eieren worden vaak afgezet in de verwerkende industrie. Ten opzichte van de recordprijs in maart is de prijs ondertussen 26 procent gezakt. De prijsdalingen zijn gelijkaardig voor eieren in elke kleur en maat, zowel scharrel als verrijkte kooi.
Het groeiende aanbod en de bijhorende prijsdaling komt volgens Martin Haerinck, de voorzitter van de eierprijzencommissie in Kruisem, niet door een herstel van de aanbodszijde maar eerder door een terugval in de vraag. “Wat niet uitzonderlijk is, deze daalt gewoonlijk tijdens en na de paasperiode”, legt Haerinck uit. “In de aanloop naar Pasen piekt de vraag vanuit de verwerkende industrie, die dan extra voorraden aanlegt om de productie te kunnen bolwerken. Na Pasen en tijdens de zomer is de vraag naar eieren traditioneel minder. Vroeger werd in de zomer al eens gespeculeerd. Dan werd een voorraad aan lage prijzen aangekocht om de eieren vervolgens in frigo’s te stockeren tot de duurdere winterperiode. Maar dit wordt niet meer gedaan.”
Ten opzichte van vorig jaar ligt de prijs voor hetzelfde ei momenteel nog steeds 36 procent hoger. De voorzitter voorspelt dat de prijsdaling zich nog zal voortzetten, maar niet spectaculair. Daarvoor is er meer aanbod nodig, en dit heeft België niet meer. De zelfvoorziening staat al jaren onder druk.
Daling in de VS
Ook in de Verenigde Staten is de dalende trend zichtbaar. Supermarkten hebben opnieuw volle schappen en consumenten betalen minder. In maart bereikte een dozijn eieren nog een recordprijs van 5,4 euro ($6,2), de hoogste in tien jaar. Ondertussen betalen de Amerikanen nog gemiddeld 3,4 euro ($3,9). De toegenomen voorraden van eieren is er net als België het gevolg van een afgezwakte vraag, maar ook door een herstel van aanbod. In maart werden in de VS 2,1 miljoen vogels getroffen met vogelgriep. Een serieuze daling in vergelijking met de 23 miljoen in januari en 13 miljoen in februari. Tegelijkertijd haken consumenten al een tijdje af door de hoge prijzen. Nochtans brengt Pasen er ook vaak een stijging in vraag en prijsacties met zich mee. Maar grote supermarktketens lieten dit jaar hun traditionele paasacties voor eieren achterwege uit vrees om een nog broos aanbod te ontregelen.

“Beleid moet in eigen boezem kijken”
In Vlaanderen werd met toegenomen belangstelling gekeken naar de Vlaamse en Amerikaanse recordprijzen. Volgens Landsbond Pluimvee werd het verhaal achter de oorzaken van de prijsstijgingen maar gedeeltelijk verteld. “Wereldwijde vogelgriep is slechts de helft van de verklaring”, aldus Landsbond Pluimvee. “Het huidige beleid haalt onze productiecapaciteit zelf onderuit. Dit voor een marginale winst op vlak van dierenwelzijn, terwijl het de ecologische voetafdruk sterk doet toenemen en de kostprijs voor de consument de hoogte injaagt. De geopolitieke spanningen van de laatste maanden lijken alleszins het kapot gereglementeerde Europa wakker te schudden, al dient dit precies nog uit te deinen tot in Vlaanderen.”
Meer dierenwelzijn, duurdere kippen
De belangenorganisatie haalt de uitfasering van de verrijkte kooi aan. “Sinds 2012 is het in de EU verboden om klassieke kooi-eieren te produceren. Het Vlaams regeerakkoord voorziet nu ook een uitfasering van de verrijkte kooi”, aldus Landbond Pluimvee. “Ongeveer 36 procent van de Vlaamse leghennenstapel wordt gehouden in verrijkte kooisystemen. Een uitfasering zal in de meeste gevallen leiden tot een stopzetting, waardoor België afstevent op een zelfvoorzieningsgraad van 70 procent. Dat terwijl er wel nog volop klassieke kooi-eieren worden geïmporteerd.”
Daarnaast haalt Landsbond Pluimvee ook de wens van Vlaanderen aan in het regeerakkoord om een einde te maken aan het doden van eendagshaantjes. Zodra het mogelijk is om vroegtijdig de geslachtsbepaling van kuikens in het ei te achterhalen, wil Vlaanderen dit opnieuw op de agenda plaatsen.

In het kader van zelfvoorziening en prijsdruk stelt Landsbond Pluimvee ook het Better Chicken Commitment (BCC) in vraag. “Dit wordt onder druk van ngo’s zoals GAIA sterk gepromoot en is al tot in het regeerakkoord geraakt. Bij BCC wordt er onder meer gebruik gemaakt van trager groeiende kippen die een veel minder gunstige voederconversie hebben. Alsof je een elektrische Tesla zou omwisselen voor een vervuilende dieselbak van de jaren ’70”, sneert de sectororganisatie.
Een studie van AVEC, de Europese organisatie van pluimveeverwerkers, becijferde dat een volledige omschakeling naar BCC-kippen in Europa de productie met 44 procent zou doen dalen. Om dit te compenseren zouden er 9.692 nieuwe pluimveestallen nodig zijn. Het voeder- en waterverbruik zou elk met 35 procent stijgen en de productiekosten met 37 procent. Bovendien zou de milieu-impact sterk toenemen want Belgisch onderzoek wees al uit dat dergelijke dieren een ammoniakuitstoot hebben die drie keer hoger is dan reguliere vleeskuikens.
“Ondanks deze bezwaren sprongen bepaalde retailers reeds op de kar en bieden dergelijk pluimveevlees vandaag al aan”, aldus de landsbond. “Begin maart stond dit bij één retailer geprijsd aan 13,73 EUR/kg, terwijl reguliere filet 9,39 EUR/kg kostte. Een kostprijsstijging van 46 procent. Nochtans is gevogelte één van de goedkoopste, en gezondste bron van dierlijke eiwitten. En nu zouden de minder welstellende gezinnen pluimveevlees niet langer kunnen betalen.”

Bron: Eigen berichtgeving / USDA