Eieren bereiken nieuwe recordprijs, maar hoe wordt deze bepaald?

nieuws

De eierprijzen hebben dinsdag een nieuw record bereikt. Een krappe markt in combinatie met een grote vraag duwt de prijs naar nieuwe hoogtes. Voor een bruin scharrelei, ongesorteerd, staan de grootste exemplaren genoteerd op 20,58 cent. Vorige week waren eenzelfde exemplaren genoteerd voor 19,33 cent. De eerste notering van 2025 bedroeg zelfs 15,48 cent, nagenoeg een kwart minder. De prijsstijgingen zijn gelijkaardig voor eieren in elke kleur en maat, zowel scharrel als verrijkte kooi. Het gaat voor de duidelijkheid om de prijs die de pluimveehouder krijgt. De prijs die de consument in de winkel betaalt, is duurder. Maar hoe worden deze prijzen bepaald? VILT legde het oor te luister in Kruisem, de Belgische eierhoofdstad.

5 maart 2025 Ruben De Keyzer
Lees meer over:

De eierprijzen worden genoteerd in de eierprijzencommissie in Kruisem. “Deze heeft men zo’n 70-tal jaar geleden opgericht”, zegt dierenarts en landbouwschepen Chris Van der Meeren (cd&v). “Waarom hier? Vroeger gingen boeren traditioneel met hun eieren naar de markt en Kruishoutem had de allergrootste eiermarkt van het land. Elke dinsdag, nadat de markt was afgelopen, kwamen handelaars en producenten binnen de eierprijzencommissie naar het gemeentehuis. Daar noteerden ze aan welke prijzen de eieren werden verkocht. Dat gold dan als richtprijs voor markten elders in het land.”

Richtprijzen

Het was de start van een traditie die tot vandaag is blijven duren. Vandaag komen nog steeds elke week vier producenten en vier handelaars uit heel België in Kruisem samen om de eierprijzen te bepalen. Acht personen dus, met als negende de voorzitter, traditioneel de landbouwschepen van Kruisem. Sinds 1 januari 2011 is dat Meerens collega Martin Haerinck (cd&v), Kruisemnaar en ereschepen van Landbouw.

De leden zitten afwisselend online en fysiek samen in een meeting die doorgaans een halfuurtje duurt. Daar spreken vertegenwoordigers van producenten en handelaars uit heel België de richtprijzen af, voor elke eiercategorie. De Kruisemse schepen is in deze de neutrale voorzitter. “De richtprijzen zijn ook wat ze zijn: richtprijzen”, zegt Van der Meeren. “Niemand is verplicht deze te volgen, we zijn Rusland niet, dus in praktijk zit er bij vele producenten een afwijking op.”

Aanbod schort

“De eierhandel is een vrije markt, dus de prijzen volgen eenvoudigweg vraag en aanbod”, zegt Van der Meeren. “De prijzen in de buurlanden zijn ook een belangrijke indicator. Dat de eieren nu zo duur zijn, heeft vooral te maken met de aanbodzijde. Rond de paartijd zijn eieren elk jaar wat duurder, maar daar zijn we nog een maand vanaf. Dit is dan ook niet de verklaring momenteel. De grote reden nu is de vogelgriep. Recent is een bedrijf met 150.000 kippen geruimd, en de impact daarvan mag niet onderschat worden. Ook in het buitenland woedt de ziekte hevig. En in onze ervaring moet het aanbod niet zo sterk zakken om de prijzen hevig te doen stijgen. Dat zien we bij alle voedingsproducten: een prijsstijging zal altijd onevenredig sterk zijn tegenover het tekort.”

Vogelgriep blijft dus ook een zware bezorgdheid in de sector, iets wat Van der Meeren zowel vanuit zijn ervaring als landbouwschepen en dierenarts kan bevestigen. “De hygiënische voorzorgsmaatregelen op moderne pluimveebedrijven zijn zeer sterk. Maar het vogelgriepvirus tast ook wilde eenden, vogels en ganzen aan. En die hoeven nog geen stal binnen te dringen om dieren te besmetten. Als die vogels hun gevoeg doen en het komt op je kleren terecht, of je trapt er per ongeluk in en loopt de stallen binnen, kan dat al genoeg zijn. Men ontsmet wel de voeten op een pluimveebedrijf, maar een foutje is snel gebeurd.”

Notering 7 januari kruisem
Notering 4 maart kruisem
Eierprijzen krijgen vleugels in de VS: USDA voorspelt stijging van 20 procent
Uitgelicht
Sinds 2021 kampt de VS met een hevige uitbraak van vogelgriep, die het land maar niet onder controle krijgt. Het gezondheidsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump en...
4 februari 2025 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek