Vogelgriep vastgesteld op leghennenbedrijf in Sint-Gillis-Waas
nieuwsIn het Oost-Vlaamse Sint-Gillis-Waas is een besmetting met de hoogpathogene vogelgriepvariant H5 vastgesteld op een leghennenbedrijf. Om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, wordt al het aanwezige pluimvee geruimd en gaan transportmaatregelen van kracht. Na enkele uitbraken bij hobbyhouders, is dit de eerste besmettingshaard die gemeld wordt op een professioneel pluimveebedrijf.
Strikte maatregelen en oproep tot voorzichtigheid
Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft een beschermingszone van drie kilometer en een bewakingszone van tien kilometer ingesteld rond het bedrijf. Binnen de zone van tien kilometer moeten alle pluimveehouders hun dieren afschermen, terwijl in de driekilometerzone deze verplichting ook geldt voor andere vogelsoorten. Buiten deze zones geldt geen ophokplicht voor particuliere houders, maar het FAVV raadt aan om pluimvee en andere vogels zoveel mogelijk af te schermen van wilde vogels. Dit kan door bijvoorbeeld netten te gebruiken.
Sinds begin februari geldt een verbod op evenementen met hobbypluimvee. Dat kwam er naar aanleiding van enkele uitbraken bij hobbyhouders eerder dit jaar.

Toename van besmettingen bij wilde vogels
De uitbraak op het pluimveebedrijf komt op een moment dat er ook een stijgend aantal besmettingen bij wilde vogels wordt gemeld. Aan de kust werden recent een buizerd in Zuienkerke, een blauwe reiger in Knokke-Heist en twee meeuwen in Oostende opgehaald die vermoedelijk besmet waren. In Limburg werden onder meer een dode gans in Kessenich en een zieke zwaan in Schulen aangetroffen, vermoedelijk ten gevolge van vogelgriep. Verder onderzoek moet dat bevestigen.
Volgens het Agentschap Natuur en Bos (ANB) zijn de waargenomen gevallen slechts het topje van de ijsberg. Omdat wilde vogels het virus kunnen overdragen op pluimvee, blijft waakzaamheid cruciaal. Vogelgriep verspreidt zich door direct contact met besmette dieren, maar ook via mest, kratten en zelfs de lucht over korte afstanden.
Seizoensgebonden verspreiding
Vogelgriep circuleert al sinds november 2020 onder wilde vogels en komt voor in seizoensgebonden golven. In 2022 was er een zware uitbraak, terwijl de situatie in 2023 en 2024 iets rustiger was. Nu er opnieuw meer gevallen opduiken, blijft het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen en verdachte gevallen te melden.
Wat te doen bij een vondst van een dode of zieke vogel?
Raak het dier niet aan.
Gebruik een mondmasker en wegwerphandschoenen als u het dier toch moet verplaatsen.
Meld het via het gratis nummer 0800/99 777 zodat het dier kan worden opgehaald en onderzocht.
Meer informatie over de maatregelen en richtlijnen is te vinden op de website van het FAVV.
