Braadkippenprijs naar recordhoogte door dierziekten, stikstofbeleid en groeiende vraag
nieuwsDierziekten zoals vogelgriep, een tekort aan vleeskuikens en strenge milieuregels beperken het aanbod van kippenvlees. Tegelijkertijd neemt de vraag sterk toe, wat zorgt voor recordprijzen. Volgens Landsbond Pluimvee zal de aanhoudend gunstige markt, samen met de positieve vooruitzichten, op korte termijn leiden tot een uitbreiding van bedrijven. De organisatie benadrukt dat de huidige hoge prijzen noodzakelijk zijn om toekomstige investeringen te kunnen financieren.
De Deinzenotering voor braadkippenvlees klokte deze week af op 1,40 euro per kg levend gewicht, wat een stijging is met twee cent ten opzichte van vorige week. Dit is maar liefst 21 cent meer dan eind januari, het moment waarop de kippenvleesprijs consequent begon te stijgen. Boerenbond spreekt in zijn analyse van “ongekende hoogtes” en ziet ook de nabije toekomst rooskleurig in. “De verwachting is dat het tekort op de braadkippenmarkt nog wel even aanhoudt.”
Danny Coulier, braadkippenhouder in West-Vlaanderen en bestuurslid van Landsbond Pluimvee, is tevreden met de huidige conjunctuur, maar waarschuwt voor overdreven euforie. “De situatie moet ook in perspectief geplaatst worden. Met de investeringen die op ons als sector afkomen, zijn dergelijke prijzen absoluut nodig.”
Coulier houdt 108.000 braadkippen over drie stallen. De oudste stal is meer dan 30 jaar oud en zou op termijn vervangen moeten worden. “De prijzen voor de bouw van een moderne stal liggen vier tot vijf keer zo hoog als 30 jaar geleden. Ook de arbeidskosten zijn enorm gestegen”, schetst hij.

Tekort aan fokmateriaal
De pluimveehouder verklaart de hoge kippenvleesprijzen door het krappe aanbod op de wereldmarkt. De mondiale impact van dierziekten zoals vogelgriep speelt daarbij een belangrijke rol. Deze drukt niet alleen de braadkippenveestapel, maar ook die van de moederdieren. “Er is daardoor een groot tekort aan fokmateriaal en eendagskuikens”, aldus Coulier. Dat is ook in de prijs terug te zien. Op twee jaar tijd is de prijs van een eendagskuiken gestegen van 38 cent naar 55 cent.
Behalve dierziekten speelt in Noordwest-Europa ook het overheidsbeleid een belangrijke rol, meent hij. “Klimaat- en milieuwetgeving hebben de sector lange tijd op slot gegooid in Nederland en Vlaanderen. Uitbreiding was niet mogelijk”, aldus Coulier. Hij stelt ook vast dat Nederlandse braadkippenhouders ook massaal zijn overgeschakeld naar een ander houderijsysteem met traaggroeiende rassen en een lagere veebezetting. “Ook hierdoor zijn de pluimveestapel en het aanbod verminderd.”
Vraag blijft stijgen
De kleinere braadkippenstapel stuwt de prijs van kippenvlees omhoog, maar zorgt tegelijk voor lagere inkomsten bij toeleveranciers zoals veevoederbedrijven. Volgens Danny Coulier wordt vanuit die hoek gelobbyd om nieuwe pluimveebedrijven op te starten, vooral in Noord-Frankrijk. “Kleinere akkerbouwers worden er benaderd om kippen te gaan houden,” zegt hij.
Door de moeilijke marktomstandigheden zijn veel akkerbouwers gevoelig voor die oproep, en Coulier ziet er al volop nieuwbouw verschijnen. Ook in Vlaanderen verwacht hij de komende jaren een capaciteitsuitbreiding: “Er zijn al de nodige vergunningen verstrekt.”
Toch betekent een (lichte) uitbreiding niet automatisch dat de vleesprijzen structureel zullen dalen. Want naast het beperkte aanbod is er ook sprake van een blijvend groeiende vraag. “Uit een marktonderzoek van de Europese sectororganisatie Avec blijkt een duidelijke verschuiving van rood naar wit vlees. Tegen 2030 zal pluimveevlees instaan voor zo’n 80 procent van de wereldwijde groei in vleesproductie. Daarmee neemt het een marktaandeel van ongeveer 43 procent in de totale vleesproductie in. Jaarlijks groeit de productie met zo’n 2,2 procent,” besluit Coulier.
