Resolutie tegen doden van eendagskuikens weggestemd

Vorige week stemde de meerderheid in de Commissie Dierenwelzijn van het Vlaams Parlement tegen een resolutie van Groen om een einde te maken aan het doden van eendagskuikens. De partij wil dat in de toekomst enkel technieken worden toegelaten om in het ei het geslacht van de kuikens te bepalen. Dierenrechtenorganisaties GAIA en Bite Back reageerden teleurgesteld op die beslissing. Bite Back voerde afgelopen zaterdag actie in Hasselt om voorbijgangers te “sensibiliseren”.

3 april 2023  – Laatst bijgewerkt om 3 april 2023 21:21

"Geen economisch nut"

Samen met Vooruit had Groen een resolutie ingediend in de Commissie om einde te maken aan het doden van mannelijke eendagskuikens. “Deze kuikens hebben geen economisch nut en dus worden ze op de dag van hun geboorte onmiddellijk gedood”, legde initiatiefneemster Meyrem Almaci (Groen) uit. Volgens haar werden in 2021 bijna 24 miljoen kuikens in Vlaanderen onmiddellijk gedood wanneer zij uit het ei komen. “Dat zijn 65.000 kuikens per dag”, aldus de voormalige partijvoorzitter.

De mannelijke kuikens in de leghennensector hebben geen economisch nut. Enkel de vrouwelijke dieren zijn nuttig omdat ze eieren leggen. De mannelijke dieren zou je wel kunnen houden voor het vlees, maar zij groeien zo traag dat de diertjes niet rendabel kunnen opgekweekt worden. Vandaar dat er wordt voor gekozen om ze meteen nadat ze uit het ei zijn gekomen, te vergassen. Nadien komen ze in de petfoodindustrie terecht.

"Geslachtsbepaling in het ei is mogelijk"

Almaci is ervan overtuigd dat veel dierenleed te vermijden is door gebruik te maken van technieken waarbij de geslachtsbepaling al in het ei gebeurt. Die bestaan al sinds 2013. “Best gebeurt deze geslachtsbepaling, bijvoorbeeld via een laser, heel vroeg na de bevruchting. Tot zeven dagen kunnen embryo’s geen pijn voelen”, benadrukt ze. Zij wijst erop dat de meerkost twee eurocent per ei bedraagt.  

“In heel Europa worden jaarlijks 330 miljoen eendagskuikens vergast en in sommige landen worden ze zelfs nog verhakseld”, stelt het Groen-parlementslid. “Dit is ethisch niet te verantwoorden.” Gelukkig zijn er volgens haar al twee lidstaten die deze praktijk een halt hebben toegeroepen. “Duitsland en Frankrijk, toch wel landen met een behoorlijk grote pluimveesector, hebben het verbod op het doden van eendagskuikens respectievelijk begin 2022 en begin 2023 laten ingaan. In andere landen, zoals Oostenrijk en Italië, wordt ingezet op alternatieve screening.”

Almaci wijst erop dat Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) in de Commissie geen gelegenheid laat passeren om te benadrukken dat Vlaanderen voorloper wil zijn op vlak van dierenwelzijn. “Wel, er is een perfect momentum. Om voorloper zijn is het eigenlijk al te laat, maar we kunnen nog mee in de kopgroep.” Daarom riep ze de meerderheidspartijen op om, samen met Vooruit en Groen, de resolutie te steunen.

N-VA en cd&v: "Overleg met sector is nodig"

N-VA-parlementslid Alessia Claes stelt dat het in ovo (in het ei) seksen van kuikens een genuanceerd verhaal is. “We hebben hierover al veel gediscussieerd in deze commissie en minister Weyts laat nog een studie uitvoeren door de KULeuven. We willen op de resultaten daarvan wachten.” Bovendien vindt N-VA dat dit een dossier is dat op EU-niveau moet beslist worden. “Anders gaan we naar een ongelijk speelveld en gaan we het probleem exporteren. De eendagskuikens gaan dan op transport naar landen waar het verbod niet geldt”, stelt ze.

Volgens N-VA moeten deze in-ovo technieken ingepast worden in de economische wetmatigheden en in de landbouwpraktijk zelf. Ook bij cd&v was eenzelfde geluid te horen. “De basis om goed beleid te voeren, is met mensen aan tafel gaan zitten die het beleid zullen moeten uitvoeren”, benadrukt Tinne Rombouts. Zij wil dat er met de landbouwsector in overleg wordt gegaan om te kijken hoe dit geïmplementeerd kan worden.

(Lees verder onder de video)

GAIA en Bite Back teleurgesteld

Ondanks steun van Vlaams Belang werd de resolutie van Groen en Vooruit niet goedgekeurd. De meerderheidspartijen stemden tegen. Daar kwam meteen stevige reactie op van GAIA. “Wat is de zin van een Commissie Dierenwelzijn die tegen dierenwelzijn stemt”, vroeg Ann De Greef van GAIA zich af. “Zelfs een minieme meerkost van twee eurocent per ei is al te veel. Dierenwelzijn mag blijkbaar werkelijk niets kosten voor N-VA.”

Ook Bite Back was boos om het wegstemmen van de resolutie. De organisatie voerde zaterdagnamiddag actie in Hasselt. Met foto’s van eendagskuikens met daarop de tekst “levensverwachting 1 dag” probeerde het de voorbijgangers “te sensibiliseren”. “Als we kijken hoeveel leghennen er in ons land zijn en welk leven die dieren moeten lijden, dan stappen we beter helemaal van het ei af", vindt voorzitter Jo Dirix. Volgens is er geen gezondheidsvoordeel en is er een enorme ecologische voetafdruk.

"Die miljoenen dieren die per jaar een miezerig leven lijden en daarna een gruwelijke dood tegemoet gaan, is eigenlijk iets wat niet meer houdbaar is naar dieren toe. Kippen zijn sociale en intelligente dieren. Wij pleiten voor plantaardige alternatieven”, aldus Dirix. Bite Back stelt dan ook voor om subsidies die de landbouwindustrie krijgt, aan boeren te geven die aan plantaardige landbouw doen.

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek