header.home link

Bio-Planet biedt enkel eieren zonder productie eendagshaantjes aan

25 april 2022

Bio-Planet, de biologische supermarkt van Colruyt Group, zal voortaan enkel nog eieren verkopen die komen uit een productie zonder eendagshaantjes. Dat is mogelijk door gebruik te maken van een methode die al na negen broeddagen de mannelijke van de vrouwelijke eieren kan onderscheiden zonder het broedproces te verstoren.

Lees meer over:
scharrelkippen leghennen_BioPlanet

In Europa worden jaarlijks zo’n 300 miljoen eendagshaantjes kort na het uitkomen van het ei gedood omdat ze economisch en ecologisch oninteressant zijn. Waar de vrouwelijke dieren ingezet worden als leghen, is dat voor de mannelijke exemplaren geen optie. Ze houden voor het vlees is niet rendabel omdat de dieren in vergelijking met een vleeskip tot vier keer meer voeding nodig hebben om te groeien en weinig vlees kweken.

Als supermarkt met aandacht voor ecologie en dierenwelzijn zocht Bio-Planet daarom naar een andere oplossing. Die vond het in de Seleggt-techniek, ontwikkeld door een Duitse firma met dezelfde naam. Zonder het ei te beschadigen of het broedproces te verstoren, wordt al na negen broeddagen vastgesteld of er een mannelijk of vrouwelijk dier in het ei zit. De eieren waar haantjes in zitten, worden meteen uit het broedcircuit gehaald en verwerkt tot hoogwaardig diervoeder.

Bio-Planet is bijzonder tevreden met de nieuwe techniek. “Dit is een belangrijke stap richting meer dierenwelzijn”, legt managing director Jan Van Holsbeke uit. “We willen in onze voortrekkersrol tonen dat we met de juiste innovatieve technieken binnen de sector echt een verschil kunnen maken. Vandaag zijn alle eieren die bij Bio-Planet verkocht worden via de Seleggt-techniek geselecteerd. “Maar we houden natuurlijk onze ogen open voor andere technologieën”, klinkt het.

scharrelkippen leghennen detail_BioPlanet

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Bio-Planet

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek