Allereerste Vlaamse Dierenwelzijnsprijs uitgereikt

De prijs is een erkenning voor de beste bachelor- én masterproef over Dierenwelzijn. “Dierenwelzijn is een breed thema dat verschillende sectoren overspant”, zegt Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). “Onderzoek naar hoe onze kennis over dierenwelzijn belangrijke inzichten op de levenskwaliteit van dieren ten goede kan komen, kan ik alleen maar aanmoedigen.”

7 februari 2022  – Laatst bijgewerkt om 7 februari 2022 16:05
Lees meer over:

De prijs wordt uitgereikt door minister Weyts, de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn en de Dienst voor Dierenwelzijn aan de beste scriptie over Dierenwelzijn. Het eindwerk moet een wetenschappelijke bijdrage leveren aan de kennis over dierenwelzijn en belangrijke inzichten opleveren die de levenskwaliteit van dieren ten goede kan komen. De jury duidde twee winnaars aan, één voor de beste bachelorproef en één voor de beste masterproef.

Ideale ei-temperatuur

Pauline Debontridder (Master Bio-ingenieurswetenschappen, landbouwkunde) onderzocht in haar thesis wat de impact is van een temperatuurverlaging van broedmachines op het gedrag van de uitgekomen kuikens en de mogelijke effecten ervan voor het welzijn van de kippen.

De ideale temperatuur voor het uitbroeden van eieren tot stevige vleeskippen is 37,8°C. Om de gedragseffecten bij de kuikens gebroed met een verlaagde ei-temperatuur in kaart te brengen, zette de masterstudente de temperatuur bij één experiment op 36,8°C en bij een ander experiment op 30°C. Hoewel bij beide experimenten de kippen evengoed groeiden, even veel aten en er even goed uitzagen, vertoonden ze tijdens gedragstesten angstreacties. Naast de productieresultaten is een juiste temperatuur bij het uitbroeden van de eieren erg belangrijk voor het dierenwelzijn bij die kuikens.

Dieet voor leguanen

Voor haar bachelorproef deed laureate Lotte Ruts (Bachelor agro- en biotechnologie, afstudeerrichting dierenzorg) onderzoek naar de specifieke voedingsvereisten van de groene leguaan (Iguana iguana) en de neushoornleguaan (Cyclura cornuta). Het is bijvoorbeeld een misvatting dat zij ook insecten eten, wat de nieren van de dieren zou overbelasten. De bachelorstudente onderzocht of de voeding en de dieetvoorschriften konden geoptimaliseerd worden.

De soortspecifieke voeding is een erg aparte niche, waardoor onderzoek in deze sector nog uitermate beperkt is en élk bruikbaar resultaat dus erg waardevol kan zijn. Het resultaat van deze scriptie toont aan dat er nog ruimte is voor verbetering bij de kennis van zowel dierenparken als van particulieren bij reptielen. De laureate kon als slotsom van haar onderzoek een zeer praktisch bruikbaar voedingsadvies voor beide soort leguanen voorleggen.

“Twee verdiende laureaten die ons met hun onderzoek heel wat wijzer gemaakt hebben”, zegt Weyts. “Het is belangrijk om het bewustzijn rond dierenwelzijn te vergroten en zeker wetenschappelijke onderzoeken kunnen ons daarbij helpen.”

De beste bachelor- en de beste masterproef winnen elk € 1.500. Vlaanderen organiseert later dit jaar opnieuw een uitreiking van de Vlaamse Dierenwelzijnsprijs. Kandidaten kunnen tot 15 september 2022 hun bachelor- of masterproef indienen.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek