header.home link

Eerste 150.000 kuikens geboren zonder dat er haantjes gedood zijn

28 april 2021

Na tien jaar ontwikkeling heeft het Nederlandse In Ovo de eerste 150.000 kuikens ter wereld laten komen waarbij geen eendagsleghaantjes zijn gedood. Sinds december bepaalt een machine van de startup het geslacht van eieren op een Nederlands pluimveebedrijf. In Ovo ziet een groot potentieel in de technologie op het gebied van duurzaamheid en dierenwelzijn.

Lees meer over:
InOvo_kuikens_fotograaf_Dirk Bannert (1)

Elk jaar worden er in de mondiale pluimveehouderij 6,5 miljard haantjes meteen na de geboorte geruimd. Als mannelijk pluimvee leggen ze geen eieren en zijn daarom onbruikbaar. Deze vaststelling was voor Wouter Bruins en Wil Stutterheim aanleiding om In Ovo op te richten, een spin-off van de universiteit van Leiden.

Vanaf 2011 werkt de startup aan de ontwikkeling van een machine die met hoge snelheid geslachtsbepaling kan doen van het ei. Hierdoor kunnen pluimveehouders alleen de hennetjes laten uitkomen. “Dit is een aanzienlijke verbetering van zowel dierenwelzijn als duurzaamheid. Onze missie is om deze technologie wereldwijd uit te rollen en daarmee een einde maken aan het doden van eendagshaantjes”, vertelt Wouter Bruins.

Initiatief enthousiast onthaald in de sector

Deze doelstelling klonk ook een aantal sectororganisaties als muziek in de oren. In 2014 ondertekende het Leidense bedrijf een intentieverklaring met de Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens, de Universiteit Leiden, de Nederlandse Dierenbescherming en het Ministerie van Economische Zaken en werd financiering verkregen om de technologie verder te ontwikkelen.

De machine, genaamd Ella, is het resultaat van jaren onderzoek. In Ovo vond een nieuwe biomarker voor geslacht in samenwerking met de Universiteit Leiden. Met technologiebedrijf Demcon werd een machine ontwikkeld om automatisch stalen te nemen, waarmee een minuscuul monster uit het ei kan worden genomen. De machine maakt geslachtsbepaling mogelijk op dag negen van het broedproces. Volgens de makers kunnen met één machine op jaarbasis één miljoen ruimingen voorkomen worden.

InOvo_kuikens_fotograaf_Dirk Bannert (5)
InOvo_kuikens_fotograaf_Dirk Bannert (3)

Maatschappelijk probleem

Het ruimen van eendagshaantjes is een maatschappelijk probleem dat gevoeld wordt door de pluimveesector zelf, consumenten, beleidsmakers, NGO’s en retailers. In Ovo heeft daarom ook de aandacht getrokken van verschillende stakehonders in sector die het systeem verder willen ontwikkelen. De startup heeft de afgelopen tijd miljoenen investeringskapitaal aangetrokken om het systeem verder uit te rollen.

De 150.000 eerste eieren die zonder haantjes uitgebroed werden sinds december vorig jaar, zijn nog maar het begin, benadrukt het bedrijf. De komende maanden brengt het een nieuwe machine op de markt die tien miljoen eieren kan scannen op jaarbasis. Ook de handel is volgens In Ovo op de duurzame kar gesprongen. Op korte termijn wil In Ovo zijn machine ook buiten Nederland gaan distribueren.

In de video hieronder wordt de werking van de machine en de technologie van In Ovo uit de doeken gedaan.

Bron: Eigen berichtgeving / Pluimveeweb

Beeld: Dirk Bannert

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek