header.home link

Wereldwijde voedselprijzen met 20 procent gedaald

De prijzen voor voeding zijn in maart met 20,5 procent gedaald in vergelijking met een jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

11 april 2023  – Laatste update 11 april 2023 15:16
Lees meer over:
landbouw-graan-klaproos-veld-akker-1250

De voedselprijsindex van de FAO, die de maandelijkse veranderingen in de internationale prijzen van courant verhandelde voedingsmiddelen volgt, bedroeg in maart 2023 gemiddeld 126,9 punten, een daling met 2,1 procent ten opzichte van de vorige maand en 20,5 procent onder het piekniveau van maart 2022.

Daarmee is het de twaalfde maand op rij dat de prijzen dalen. Desondanks blijven de prijzen voor voeding hoog, zeker voor armere landen die grotendeels afhangen van de invoer van voedingsproducten. FAO waarschuwt dat dit extra problemen oplevert voor de voedselzekerheid in die landen.

Voeding blijft duur

Vooral graan, plantaardige oliën en zuivel werden in maart goedkoper. Suiker en vlees werden dan weer duurder. De prijzen staan nu op het laagste niveau sinds juli 2021, maar zijn nog steeds 40 procent duurder dan twee jaar geleden. De Russische inval in Oekraïne leidde in maart vorig jaar tot een piek in de prijzen voor voeding.

Ondanks de prijsdaling blijft voeding in de winkelrekken duur. Hogere kosten voor energie, transport, lonen en verwerking maken dat de lagere prijzen voor voedsel maar traag doorsijpelen naar de consumenten.

Varkensvlees fors duurder, melk goedkoper
Uitgelicht
Wie graag varkenskotelet of spek eet, moet daarvoor tegenwoordig meer neertellen. De prijzen van varkensvlees zijn de jongste maanden fors gestegen. Die van melk kennen daaren...
7 april 2023 Lees meer

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek