Lege groenterekken in Britse supermarkten en torenhoge prijzen

De Britse supermarkten kampen met tekorten van bepaalde soorten fruit en vooral groenten, waardoor sommige winkels rantsoeneren en het aantal producten per klant beperken. Gebrekkige aanvoer vanuit het zuiden van Europa en Noord-Afrika vormen een deel van de verklaring. Ook is er geen aanvoer vanuit bijvoorbeeld België doordat serretelers wegens de hoge energiekosten nauwelijks winterproductie hebben. Britse experts wijzen ondertussen met de beschuldigende vinger naar de overheid die met haar beleid de Britse zelfvoorzieningsgraad en voedselzekerheid ondermijnd hebben. Niet alleen Britse supermarken hebben moeite de rekken gevuld te krijgen, ook in België moeten retailers een tandje bijsteken.

22 februari 2023  – Laatste update 22 februari 2023 16:24
Lees meer over:
Lege groenteschappen bij Sainsburys in Norwich (Twitter)

"De moeilijke weersomstandigheden in het zuiden van Europa en Noord-Afrika hebben de oogst van bepaalde soorten fruit en groenten verstoord, met name tomaten en paprika’s", zegt Andrew Opie van handelaarsfederatie BRC. Door een koudegolf heeft de teelt in bijvoorbeeld Spanje en Marokko vertraging opgelopen. De Britse belangenvertegenwoordiger stelt dat hierdoor sommige retailers tijdelijke limieten hebben opgelegd op het aantal producten dat klanten mogen kopen, om zo de beschikbaarheid voor iedereen te garanderen. Hij verwacht dat de hinder enkele weken kan aanhouden.

Aanvoer van serregroente uit andere Europese landen, zoals België en Nederland, is ook geen optie omdat telers wegens de hoge energieprijzen geen winterteelten hebben. “Normaal voeren we groenten uit naar het VK, maar in België en Nederland is er dit seizoen bijna geen lokale productie. De telers zijn gewoonweg niet opgestart. Er valt dus weinig te exporteren", zegt Dominiek Noppe, managing director van groente- en fruitverdeler Vergro, in De Tijd.

In België slagen de supermarkten er wel in – zij het met meer moeite – om de schappen gevuld te krijgen. “Het is niet evident om aan voldoende tomaten te raken”, zegt Colruyt in de zakenkrant. Dit hangt onder andere samen met het feit dat ons land minder afhankelijk is van import uit Zuid-Europa en iets meer binnenlands kan sourcen. Alhoewel de productie van serregroente sterk is teruggevallen in ons land, is er wel nog enige aanvoer.

Tommy Leighton_New Covent Garden

Historisch hoge prijzen

Het gevolg van het lage groenteaanbod is dat de prijzen de pan uit swingen. “Door de tekorten zijn groenten nog nooit zo duur geweest. Verse groenten zijn tot vier keer zo duur als normaal”, stelt Dominiek Noppe van Vergro. Dat de prijzen op een historisch hoog niveau liggen, wordt bevestigd door Tommy Leighton, marketing manager van de Londense groothandelsmarkt New Covent Garden. Wij bezochten de groothandelsmarkt in het najaar van vorig jaar en fotografeerden Leighton met een doos Belgische tomaten (zie hiernaast). Ook paprika’s en aubergines kwamen toen uit België.

Momenteel is er bij New Covent Garden geen sprake van een tekort aan groente en fruit. “Maar een groothandelsmarkt is veel flexibeler dan een supermarkt en kan sneller schakelen. Maar het is een feit dat de prijzen veel hoger liggen.” Ook brexit kan volgens Leighton zijdelings een rol spelen bij de moeilijke situatie in het Verenigd Koninkrijk, alhoewel volgens hem ook in andere landen telers moeite hebben hun supermarktcontracten te respecteren. “Ik denk niet dat brexit de oorzaak is, maar het kan wel een rol spelen bij de prioritering van Europese exporteurs. Mogelijk dat ze andere landen voorrang geven.”

Groente_New Covent Garden2
New Covent Garden

Tekort aan arbeidskrachten

Niet alleen brexit is in het Verenigd Koninkrijk een voortslepend politiek discussiepunt, ook het landbouwbeleid van de Britse regering roept de nodige vragen op. Volgens Tim O’Malley van Nationwide Produce, één van de grootste handels- en teeltbedrijven in Europa, verdrijft de politiek de teelt van fruit en groenten naar het buiteland. Het VK is voor veel producten niet zelfvoorzienend. Zo kunnen Britse telers bijvoorbeeld maar in 15 procent van de vraag naar tomaten voldoen. Door de hoge energiekosten is dat aandeel verder gezakt.

Behalve de sterk gestegen kosten, is ook arbeid er problematisch en duur. De overheid is hier volgens O’Malley debet aan. Leighton wijst ons op de volgende toespraak van O’Malley op de Fruit Attraction groente- en fruitbeurs in Madrid eind vorig jaar. “We hebben een regering die immigratie wil terugdringen en streeft naar een hoogopgeleide, goedverdienende arbeidsbevolking. Dat beleid is tegen de belangen van de landbouw in.” Hij wijst op het feit dat in het VK diensten 80 procent van de economie uitmaken en landbouw 0,6 procent. Dat betekent dat wij irrelevant zijn voor de regering.” Volgens hem moeten land- en tuinbouwers inzetten op robotisering om het tekort aan arbeidskrachten het hoofd te bieden.

Bron: Eigen berichtgeving / De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek