Nu ook perfecte storm in diepvriesgroentesector: "Brand Horafrost komt bovenop die moeilijke situatie"
nieuwsNa jaren van voorspoed gaat het de sector van de industriegroenten momenteel minder voor de wind. Al langer waren er signalen van een verzadigde markt door een slabakkende afzet. Daarbovenop verloor Horafrost, één van de grote Vlaamse verwerkers, een deel van zijn capaciteit na een zware brand. Het bedrijf riep overmacht in en kondigde aan dat telers een deel van hun gecontracteerde volume kwijt zijn. Hoeveel precies, blijft voorlopig onduidelijk.
Industriële groentetelers Lieselot Demolder en Thijs Demaeght uit Esen, bij Diksmuide, haalden onlangs de landelijke media met hun weggeefactie van boontjes. Zij leveren aan Horafrost in Staden, maar door de brand in de nacht van 11 op 12 juli kon het diepvriesgroentebedrijf slechts een deel van hun bonenoogst verwerken.
Begin augustus liet Horafrost weten dat twee van de vier productielijnen volledig vernield zijn. De overige twee lijnen draaien wel nog, aangevuld met een installatie bij zusterbedrijf Homifreez in Ardooie. Ook de koel- en opslagruimtes liepen schade op. In een brief van 4 augustus aan haar telers meldde de fabriek dat alle lopende contracten ontbonden worden. Tegelijk beloofde het bedrijf alles in het werk te stellen om alsnog een deel van de oogst af te nemen en te verwerken. Andere verwerkers om hulp vragen leverde niets op. “Iedereen kampt met een overschot aan groenten,” aldus directeur Stefaan Naeyaert.

Horafrost: "Flexibiliteit is weg door brand"
Een maand na de brand is er nog altijd veel onzekerheid. “We zouden graag duidelijkheid geven, maar dat is simpelweg onmogelijk. De oogst is voor een groot deel afhankelijk van het weer, maar met twee van de vier lijnen missen we een groot deel van onze flexibiliteit. Een lijn stilleggen om kleinere oogsten tussendoor te nemen kost ons te veel rendement,” zegt Naeyaert.
Door de overmacht-clausule in de contracten krijgen boeren geen vergoeding voor de niet-geleverde groenten. Met de grootste productie in het verschiet in het najaar, zoals bloemkool en spruiten, bestaat er bij de telers veel onzekerheid over welke volumes de fabriek zal afnemen. Dat hangt voor een groot deel af van de oogstplanning. “Loopt een bloemkoolcampagne zes of twaalf weken? Dat maakt een wereld van verschil voor de rest van onze verwerkingscapaciteit", aldus Horafrost.
Het bedrijf benadrukt dat het zijn best zal doen het leed zo goed en zo eerlijk mogelijk over de leveranciers te verdelen. “Uiteraard is dit voor alle telers een ramp en wij proberen alles in het werk te stellen om de schade te beperken", stelt Naeyaert. Volgens hem werd ongeveer 50 procent van het volume boontjes afgenomen, maar het mag duidelijk zijn dat dit voor alle teelten zal verschillen.
Niet-gecontracteerde volumes blijven op veld staan
Zolang er geen duidelijkheid komt over welke groenten aan welk volume afgenomen zullen worden, kunnen boeren weinig anders doen dan afwachten. Veel productie dreigt noodgedwongen op het veld te blijven staan. Maar dat is dit jaar niet alleen het geval voor Horafrost-leveranciers. Ook andere verwerkers halen nauwelijks of tegen sterk verminderde prijzen extra volumes bovenop de contracten op. Die gewassen blijven gewoon op het veld staan. “De vraag naar verwerkte groenten valt tegen, waardoor er overal een overschot is,” zegt Luc De Waele van telersvereniging Ingro.
Stefaan Naeyaert spreekt van een “perfecte storm” waarbij verschillende zaken bij elkaar komen in de sector. “En tot overmaat van ramp is daar onze brand nog bij gekomen.” De directeur blijft niettemin vertrouwen houden in de toekomst van de groenteteelt in West-Vlaanderen. “We gaan proberen zo snel mogelijk een nieuwe fabriek te plaatsen.”

Bron: Eigen berichtgeving