Brand bij Horafrost: schade wordt duidelijk, maar toekomst voor telers blijft onzeker
nieuwsEnkele dagen na de verwoestende brand bij diepvriesgroentebedrijf Horafrost in het West-Vlaamse Staden wordt de omvang van de schade stilaan duidelijk. Een deel van de site lijkt gespaard, waardoor de uitlevering van groenten mogelijk blijft. Maar voor de telers die aan Horafrost leveren, blijft het voorlopig onduidelijk waar hun oogst naartoe kan.
Afgelopen weekend zorgde een technisch defect aan een machine voor een waar inferno in Horafrost. Het provinciaal rampenplan werd afgekondigd en zo’n 2.700 inwoners moesten even worden geëvacueerd zaterdag. Ondertussen is het vuur geblust en gaat het gewone leven weer verder in Staden.
Bij Horafrost wordt de schade echter opgemeten en alles in het werk gesteld om operationeel te blijven. “We hebben onmiddellijk actie ondernomen”, vertelde algemeen directeur Stefaan Naeyaert aan de West-Vlaamse omroep Focus-WTV. “Ongeveer de helft van het bedrijf ligt in as, de schade is enorm. Maar ondertussen zijn we al gedeeltelijk opnieuw operationeel.”
In de delen van het bedrijf die gespaard bleven, kunnen de gestockeerde groenten gewoon uitgeleverd worden aan de klanten. In de loodsen die wel door de brand werden getroffen, zullen alle opgeslagen groenten weggevoerd en vernietigd moeten worden.
Het aanleveren van verse groenten door landbouwers is voorlopig ook niet mogelijk. “Alles wat binnenkomt, moet binnen het uur verwerkt worden, en daarvoor moet je operationeel zijn”, klinkt het. “Wij hebben wel een zusterbedrijf in Ardooie, dat uiteraard nu wel kan bijspringen om een deel van de productie over te nemen.”
Over de verdere gevolgen voor de telers wou het Stadense bedrijf geen verdere toelichting geven aan VILT. In contracten wordt zelden rekening gehouden met dergelijke situaties. Het blijft dus voorlopig onduidelijk of de telers hun oogst nog bij het bedrijf kwijt kunnen, en zo niet, of ze op een vergoeding kunnen rekenen.
Diepvriesspeler met meerdere vestigingen
In het familiebedrijf Horafrost worden allerlei verse groenten verwerkt en diepgevroren op vier productielijnen, bestemd voor zowel eigen merken als huismerken. Er werken zo’n 140 mensen in het bedrijf. De familie verwerkt ook aardappelen en fruit voor de diepvriesmarkt. Zo runt ze onder meer het zusterbedrijf Homifreez in Ardooie en is ze medeoprichter van diepvriesfrietproducent Ecofrost in Peruwelz.
Bron: Focus-WTV / VRT NWS / Eigen berichtgeving
Beeld: Gemeente Staden