duiding

Allerhoogste koelmagazijn ter wereld binnenkort gevuld met Vlaamse groenten en aardappelen

duiding

In Kuurne bouwt de familie Demuynck-Soens, met roots in de vleesveehouderij, een mastodont van koelmagazijn van 47 meter hoog. Daarmee wordt het wellicht de hoogste diepvries ter wereld. De bouwwerken zijn bijna afgerond en vanaf januari 2026 wordt het magazijn in gebruik genomen. Ook sectorgenoot Vanmarcke realiseert in Gullegem een gelijkaardig rekkenmagazijn. De groei van de groente- en aardappelverwerkende sector stuwt de vraag naar externe opslagcapaciteit.

Vandaag VILT-redactie
Coldo diepvriesmagazijn_Coldo

Specialist in gekoelde opslag Coldo trok deze zomer veel aandacht met de bouw van een logistiek complex in Kuurne. Het diepvriesmagazijn is 47 meter hoog, 129 meter lang en 78 meter breed, goed voor 60.000 palletplaatsen. Volgens ChatGPT is het daarmee het hoogste koelmagazijn ter wereld.

Zaakvoerster Bénédicte Soens (35), die samen met haar echtgenoot Thomas Demuynck (37) het bedrijf leidt, verwacht dat de bouwwerken in oktober of november worden afgerond. Daarna volgt een testperiode, zodat vanaf de tweede week van januari de eerste levensmiddelen kunnen worden opgeslagen.

“Het magazijn is volledig computergestuurd en volautomatisch,” licht Soens toe. “Daarom nemen we uitgebreid de tijd voor testen.” Dagelijks zullen hier 12.000 tot 14.000 paletten verwerkt worden, aangevoerd en afgevoerd met vrachtwagens. Tijdens piekmomenten betekent dat zo’n 12 vrachtwagens per uur.

Capaciteit nu al bijna volgeboekt

Het nieuwe diepvriesmagazijn biedt plaats aan 60.000 pallets. Begin oktober was al 75 procent van de capaciteit gereserveerd. “We zijn bovendien in gesprek met extra klanten waardoor we verwachten binnen enkele weken volledig volgeboekt te zijn,” zegt Soens. Hoewel het magazijn openstaat voor uiteenlopende levensmiddelen, zijn vooral groente- en aardappelverwerkers vragende partij.

Ook bij Becold, de belangenorganisatie van koelbedrijven, klinkt dat bijna alle capaciteit in de sector benut is. “Vandaag is 95 procent van de opslag van onze leden volzet. Dat creëert serieuze uitdagingen bij nieuwe aanvragen,” aldus de organisatie.

Met dit gebouw spelen we in op de snelgroeiende productie van bedrijven zoals Clarebout, Ecofrost, Westvlees en Greenyard

Thomas Demuynck - Mede-zaakvoerder Coldo

De vraag naar externe opslag nam de voorbije jaren sterk toe. Een belangrijke reden is de kapitaalsintensieve aard van zulke investeringen. De bouw van de megadiepvries in Kuurne kostte bijvoorbeeld 52 miljoen euro. “Verwerkende bedrijven investeren dergelijke bedragen liever in hun eigen productie en besteden de opslag uit. Daarnaast is logistiek, diepvrieslogistiek in het bijzonder, een specialisme op zich,” aldus Becold.

Daarnaast kenden groente- en aardappelverwerkers de laatste jaren een sterke groei. “Met dit gebouw spelen we in op de snelgroeiende productie van bedrijven zoals Clarebout, Ecofrost, Westvlees en Greenyard,” verklaarde Thomas Demuynck deze zomer aan VRT.

Ook sectorgenoot Vanmarcke speelt in op die trend. In Gullegem investeert het bedrijf tientallen miljoenen in een diepvriesmagazijn van 85 meter lang, 80 meter breed en 45 meter hoog. Iets kleiner dus dan dat van Coldo, maar met 55.000 palletplaatsen eveneens een mastodont van een diepvries. Ook daar gebeurt de verwerking volautomatisch.

Van vlees naar diepvries

De familie Demuynck-Soens kwam toevallig in de koelopslag terecht. In 2016 namen ze de Vleesgroothandel Demuynck over, opgericht door grootvader Walter vanuit de vleesveehouderij. De groothandel specialiseert zich in rund-, kalver- en lamsvlees. Het slachten wordt uitbesteed, maar de karkassen worden in Kuurne versneden en daarna geleverd aan beenhouwers, supermarkten, toeleveranciers en vleeshallen.

Onder leiding van de derde generatie groeide het bedrijf sterk en nam het ook sectorgenoot Bossuyt uit Moeskroen over. Om de expansie op te vangen verhuisde het familiebedrijf in 2016 naar de voormalige fabriek van ijsjesproducent Frisa op bedrijvenpark Kortrijk-Noord. “Daar hadden we diepvriesruimte over en besloten we een nieuwe activiteit te starten: diepvriesstockage voor derden,” vertelt Soens.

Die nevenactiviteit bleek al snel een succes. De ligging, op het kruispunt van belangrijke verkeersassen zoals de R8, de E17 en de A19, gecombineerd met de aanwezigheid van talloze verwerkers in de regio, gaf het bedrijf een stevige duw vooruit. Binnen enkele jaren opende Coldo een derde diepvriesmagazijn, in 2023 volgde een vierde, en het huidige project in Kuurne wordt de vijfde site.

Zorgvuldige planning is noodzaak

Behalve de trend van specialisatie bij verwerkers en het uitbesteden van de koellogistiek verklaart Soens de groei van diepvriesopslag ook door de strijd tegen voedselverspilling. “Er worden steeds minder producten weggegooid.” Ook de groeiende populariteit van diepvriesproducten hangt hier volgens haar mee samen.

De bezetting van het nieuwe magazijn vraagt echter zorgvuldige planning. “Groenteverwerkers bouwen vanaf de zomer voorraden op die in de winter pieken en daarna weer afnemen. Bij ijsjesproducenten is dat net omgekeerd. Door die verschillende ritmes slim te combineren, zorgen we voor een optimale benutting van onze capaciteit”, aldus Soens.

Er is minder handeling voor de aardappel- en groenteklanten. We zien dat producten langer in stock blijven staan

Bénédicte Soens - Mede-zaakvoerder Coldo

Kanarie in de koolmijn

Als logistieke dienstverlener merkt Coldo marktbewegingen vaak als eerste op. Zo zegt Soens ook de tegenvallende conjunctuur in de sector van diepvriesgroenten en -aardappelen te voelen. “Er is minder handeling voor de aardappel- en groenteklanten. We zien dat producten langer in stock blijven staan”, klinkt het.

Voor eventuele bewaarproblemen bij groenteverwerkers biedt het toekomstige diepvriesmagazijn geen oplossing. “Dit is een rekkenmagazijn waar pallets opgeslagen worden, meestal gevuld met kant-en-klare producten. In de groenteverwerkende industrie zijn er vooral problemen met de bulkopslag van groenten. Groenten worden in houten boxen opgeslagen en worden vervolgens op vraag van de klant verpakt”, aldus Luc Dewaele, van telersvereniging Ingro.

Bron: VRT / VOKA / Eigen berichtgeving

Beeld: Coldo

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek