Vlaamse visvangst uit de wind gehouden dankzij brexitsteun
nieuwsDe Europese Unie voorzag 50 miljoen euro voor de visserij en kustgemeenschap via het Brexit Adjustment Reserve (BAR). Volgens Vlaams minister van Zeevisserij Hilde Crevits (cd&v) zijn deze middelen cruciaal voor de Vlaamse visserijsector en ruimere kustgemeenschap. De EU reikt dit budget uit om de gevolgen van de Brexit op te vangen.
“De gevolgen van de brexit zijn heel ingrijpend voor de Vlaamse vissersvloot”, zegt minister Crevits. “De toegang tot de Britse kustwateren en de exclusieve economische zone van het Verenigd Koninkrijk zijn voor onze vissers broodnodig. Samen met de sector zijn we de voorbije jaren op zoek gegaan hoe we de veerkracht van de duurzame Vlaamse visserij kunnen versterken. De middelen van BAR zijn dan ook op verschillende fronten gebruikt voor onze vissers, visverwerking, onderzoek en voor innovatie en promotie.”
Vissen in Britse wateren
In Brugge maakte het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) een balans op van de realisaties die er gekomen zijn dankzij de Europese BAR-middelen. Meer dan de helft van de Vlaamse vis wordt gevangen in Britse wateren. Waarbij andere sectoren veelal geraakt zijn omdat de handel met het Verenigd Koninkrijk (VK) werd bemoeilijkt, is binnen de visserij het primaire bedrijfsproces verstoord. Brexit heeft hier via verschillende manieren invloed op gehad, op het vlak van quota, aanlandingen in Britse havens en de tijdige toekenning van licenties. In dialoog met het Departement Landbouw en Visserij, de Rederscentrale, de Vismijn, de onderzoekscentra ILVO en VLIZ, VLAM en andere partners is er gebruik gemaakt van het brexitfonds BAR. Zo kwam er ondersteuning van de reders, die de schepen gereed maken voor de vaart. Er werden ook testreizen naar de Britse havens gefinancierd, opleidingen georganiseerd, visserijonderzoek gesteund en voor de lokale verkoop van onze vis werd er voluit gekozen voor vispromotie met acties als ‘Visser tot vork’ en ‘Zee van Smaak’.
Onderzoek
Op het vlak van onderzoek werd er bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de migratiepatronen van tong. Deze info is van belang aan de onderhandelingstafel, wanneer de vangstmogelijkheden in de Britse wateren worden besproken. Er wordt door ILVO ook ingezet op onderzoek naar de mogelijkheden voor lokale en duurzame visvangst. Samen met VLIZ verhogen ze de kennis over het ecosysteem op zee.
Een recente belangrijke realisatie is het Marifish project in Oostende, een nieuwe bruisende plek voor startende en groeiende bedrijven voor aquacultuur en visserij. Hier komen ondernemingen, onderzoekers, organisaties en de overheid samen voor nieuwe ontwikkelingen rond zee en vis.
Brexitsteun voor agrovoedingsector
Ook binnen andere vakgebieden heeft VLAM door middel van BAR-steun de agrovoedingssector een duwtje in de rug gegeven. Zo had VLAM een open kanaal voor vragen, waarlangs alle spelers in de sector terecht konden voor advies. In totaal werden zo 240 individuele vragen gesteld. Via 'incubatorsubsidies' vonden bedrijven toegang tot de bredere wereldmarkt, en via marktonderzoeken en info-webinars werden velen wegwijs gemaakt in de wereld post brexit. Brexitconsulent bij VLAM Ward Verberck blikt tevreden terug. “We menen dat dankzij deze ondersteuning en talrijke initiatieven bijgedragen hebben aan de veerkracht van de Vlaamse bedrijven. Zo hielpen we om de schokken die de brexit heeft veroorzaakt op te vangen, en bedrijven te wapenen voor de toekomst.”

Bron: Eigen berichtgeving