header.home link

EU en VK bereiken akkoord over vangstrechten in gedeelde visbestanden

22 december 2022

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben voor de derde keer sinds de brexit een akkoord gesloten over de visvangsten die toegestaan zijn in de bestanden die ze met elkaar delen. Het akkoord heeft betrekking op meer dan 74 visbestanden en geeft de Europese vloot in 2023 uitzicht op de vangst van meer dan 350.000 ton vis, goed voor een marktwaarde van ongeveer 1 miljard euro.

Lees meer over:
visserij-wal-boot-1250

Het VK en de EU-landen hebben elk hun eigen wateren, maar de visbestanden trekken zich daar weinig van aan. Het akkoord zorgt voor vangstlimieten voor de gedeelde bestanden, en regelt ook de toegang tot elkaars wateren voor de vangst van witte tonijn.

De gemaakte afspraken moeten de instandhouding van de verschillende soorten verzekeren. Daarvoor baseren Londen en Brussel zich op de Internationale Raad voor het onderzoek van de zee (ICES), een intergouvernementeel wetenschappelijk adviesorgaan. Voor drie bestanden, waaronder de sprot in de Noordzee, moeten nog bijkomende onderhandelingen volgen omdat het advies het kalenderjaar niet volgt.

Uitgelicht
De Belgische vissers mogen volgend jaar meer kabeljauw en wijting vissen in de Noordzee, maar minder pladijs en tong in de westelijke wateren. Dat is dinsdag beslist op een Eu...
13 december 2022 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek