header.home link

Afrikaanse Unie waarschuwt Europese leiders voor voedselcrisis

Op de Europese top in Brussel heeft de Senegalese president en voorzitter van de Afrikaanse Unie Macky Sall de EU-leiders dinsdag toegesproken via een videoverbinding. Hij zei hen dat de voedselcrisis op het Afrikaanse continent, als gevolg van de oorlog in Oekraïne, groot is en dat het ergste misschien nog moet komen. Hij vraagt massale investeringen in landbouw.

2 juni 2022  – Laatste update 2 juni 2022 19:57
Lees meer over:
afrikahongersnoodveeboervoedselcrisis-1280

Over de oorzaak van de crisis zijn de EU en de AU het roerend eens: de Russische inval in Oekraïne. "Onze landen worden hard geraakt omdat ze sterk afhankelijk zijn van de Russische en Oekraïense tarweproductie", zei Sall.

Al in 2020 leefden in Afrika naar schatting 282 miljoen ondervoede mensen, citeerde Sall cijfers van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). "Voeg daar nog de 46 miljoen Afrikanen aan toe die als gevolg van de COVID-19-pandemie door honger en ondervoeding bedreigd worden, en je weet dat de situatie zorgwekkend is. Als de huidige trend zich doorzet, moet het ergste misschien nog komen", zei hij. Zo zijn meststoffen momenteel gemiddeld drie keer duurder dan in 2021 en dreigen de graanopbrengsten in Afrika dit jaar met 20 tot 50 procent te dalen.

Dringend graan deblokkeren

Maar de AU blijft niet bij de pakken zitten, zei Sall. Zo werd twee weken geleden nog op initiatief van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank (BAD) een noodplan ter waarde van 1,5 miljard euro aangenomen om de voedselproductie fors op te krikken. Maar Afrika kan het niet alleen. Sall vraagt dat de Oekraïense graanvoorraden zo snel mogelijk gedeblokkeerd worden om het "rampscenario van tekorten en wijdverspreide prijsstijgingen" te voorkomen.

Ook zou de EU moeten kunnen helpen om massale investeringen in landbouw op de been te brengen, zei Sall. Tegelijk moeten de productiemethoden verbeterd worden, moeten de zaden en gewassen beter bestand gemaakt worden tegen de klimaatverandering en moet het waterbeheer worden verbeterd.

"Wat ons ontbreekt en wat u kunt bieden," besloot Sall, "zijn de financiële en technologische investeringen die nodig zijn om meer en beter te produceren. (...) Dat is wat ik bedoel met partnerschap en complementariteit."

Aantal ondervoede kinderen in Somalië "hoger dan ooit" door aanhoudende droogte

Naast de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, kent de Hoorn van Afrika met de ergste droogte in 40 jaar. Meer dan 15 miljoen mensen in Ethiopië, Kenia en Somalië kampen met voedseltekorten, blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties. De regio worstelt ook met conflicten, overstromingen, de gevolgen van de coronacrisis en een sprinkhanenplaag.

Volgens hulporganisatie Care werden tussen januari en eind april meer dan 3.500 ernstig ondervoede kinderen opgenomen in de door de organisatie gesteunde gezondheidscentra. Dat is een stijging met meer dan 60 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. 

Ook West-Afrika staat aan de vooravond van de ergste voedselcrisis in tien jaar. Volgens hulporganisaties zouden in juni 43 miljoen mensen in de regio honger lijden, een derde meer dan vorig jaar.

Afrikaanse Ontwikkelingsbank maakt 1,5 miljard dollar vrij om hongersnood te vermijden
Uitgelicht
De Afrikaanse Ontwikkelingsbank (AOB) heeft voor anderhalf miljard dollar steun vrijgemaakt om een voedselcrisis in Afrika te vermijden ten gevolge van de oorlog in Oekraïne....
24 mei 2022 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek