header.home link

Tienduizenden varkens in het VK afgemaakt wegens tekort aan slagers

10 februari 2022

Door een acute achterstand in slachthuizen zouden er al meer dan 35.000 varkens zijn geruimd. Dat heeft de National Pig Association, die de Britse varkensindustrie vertegenwoordigt, donderdag meegedeeld op een crisisvergadering met het Britse ministerie van Landbouw.

Lees meer over:
varken-1280

Het rommelt niet alleen in de Belgische varkenssector. Ook in het Verenigd Koninkrijk zitten de varkensboeren met de handen in het haar. Door een immens tekort aan slagers kunnen de varkens er immers niet zoals gepland geslacht en verwerkt worden. Geschat wordt dat tegen het einde van het voorjaar de achterstand zou kunnen oplopen tot meer dan 200.000 varkens. Volgens de National Pig Association hebben reeds 40 vleesverwerkende bedrijven de sector verlaten.

Varkensboeren uit heel het Verenigd Koninkrijk bliezen donderdag in de stad York verzamelen om aandacht te vragen voor hun problematiek.

Brexit en corona

Vorig jaar al zorgde het personeelstekort in de vleesindustrie voor problemen. Net als in vele andere sectoren waren voor de brexit veel arbeidskrachten uit EU-landen werkzaam in de branche. Tijdens de coronapandemie zijn velen onder hen naar hun thuisland teruggekeerd. Sinds de brexit is het tijdrovend en duur om als EU-burger een werkvergunning te verkrijgen in het VK.

De National Pig Association roept de Britse regering op om de toegang tot de sector voor gekwalificeerde buitenlandse arbeidskrachten te vereenvoudigen. Daarnaast hoopt de sector ook op een financiële tegemoetkoming.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek