Eerste Britse varkens opgeruimd door tekort aan ruimte en arbeid

De arbeidskrapte in de Britse slachthuizen leidt nu tot het opruimen van gezonde varkens. De Britse regering blijft voorlopig Oost-Indisch doof voor de verzuchtingen van de varkensboeren.

11 oktober 2021  – Laatste update 11 oktober 2021 12:12
Lees meer over:

Net als bij ons zitten de varkensboeren ook over het Kanaal met de handen in het haar. Door de strengere regels voor arbeidsmigratie na de Brexit is er een enorm tekort aan handen ontstaan in de slachthuizen en vleesverwerkingsbedrijven. 120.000 varkens op Britse boerderijen kunnen niet verwerkt en versneden worden. Gekoppeld aan de hoge voederprijzen betekent dat opstapelende verliezen voor de varkensboeren in het Verenigd Koninkrijk.

Zoe Davies, het hoofd van de National Pig Association, meldt dat sommige boerderijen begonnen zijn met het opruimen van de eerste 600 gezonde dieren, omdat anders niet meer kan voldaan worden aan de wettelijke op vlak van huisvesting. Op de meeste boerderijen ontbreken de vergunning om slachtingen uit te voeren op de boerderij, wat de uitrol op grotere schaal voorlopig verhindert. De kadavers worden opgehaald door opkopers die normaal de karkassen van zieke of gewonde dieren laten verwerken tot vet en dierlijk meel.

Feed the nation, not the landfill

Boris Johnson houdt tot nu toe tegemoetkomingen aan de varkensketen af. Davies vraagt om een versoepeling van de visa regels voor buitenlandse werknemers door hen voor langere tijd onder het regime van de seizoensarbeiders te laten vallen, ook de taalvereisten voor potentiële slagers kunnen versoepeld worden. In het Verenigd Koninkrijk ontdekken ze hoeveel van hun economie op buitenlandse arbeidskrachten draait, want ook in de transportsector heerst er schaarste.

Vorige week werd er door varkensboeren betoogd aan het congres van de Conservatieve Partij met slogans als “we farm to feed the nation, not the landfill”. Het zou niet de eerste keer zijn dat er in Verenigd Koninkrijk op grote schaal gezonde varkens worden opgeruimd: het gebeurde ook al eerder in 2001 bij de mond- en klauwzeercrisis. Toen ging het over miljoenen dieren.

Bron: Financial Times

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek