Varkensopstapeling door personeelstekort noopt Britten tot drastische maatregelen

Door een gebrek aan personeel zijn Britse vleesverwerkers genoodzaakt varkenskarkassen naar de Europese Unie te vervoeren voor versnijding en verwerking. Het verwerkte vlees wordt vervolgens terug ingevoerd. Ook zijn er meldingen van euthanasie. Dit berichtte de Britse krant Financial Times deze week. Het personeelstekort komt bovenop de exportban naar China waardoor de Britten hun varkensvlees niet kwijt geraken.

5 november 2021  – Laatst bijgewerkt om 7 november 2021 14:30

Door toedoen van Brexit, waarmee een einde kwam aan het vrije verkeer van goederen, diensten en personen, kampt Groot-Brittannië met een personeelstekort in tal van sectoren. Waren vorige week de vrachtwagenchauffeurs nog in het nieuws, deze week is het de beurt aan werknemers van de vleesverwerkende sector. In deze sector zouden op het moment 10.000 tot 15.000 vacatures open staan, waardoor de verwerking en de slacht van varkens beperkt doorgang kan vinden.

De onderbezetting in de versnijderijen zou er toe geleid hebben dat 10.000 varkens de afgelopen tijd geëuthanaseerd zijn moeten worden. Dit zegt Zoe Davies, baas van de Britse varkensassociaties, en hij voegt eraan toe dat er de komende week mogelijk 1.800 volgen.

Daarnaast zijn de verwerkende bedrijven ook begonnen met het uitvoeren van karkassen naar de Europese Unie om vervolgens verwerkt vlees terug in te voeren met alle extra kosten van dien. Terwijl deze activiteiten in Ierland al plaatsvonden, wordt er volgens bronnen in de Financial Times nu ook gekeken naar Nederlandse verwerkers.

De Britten hebben nog niet bij ons aangeklopt voor de verwerking van karkassen, maar dat zou tijdelijk een oplossing kunnen zijn totdat het personeelstekort opgelost is.

Michael Gore - Federatie van het Belgisch Vlees

Tijdelijke verwerking in België kan oplossing zijn

“Door de kosten die met het vervoer en de douaneheffingen gepaard gaan, is dit zeker geen oplossing voor de lange termijn”, vertelt Michael Gore, woordvoerder van de Federatie van het Belgisch Vlees (FEBEV). Hij wijst op de slechte marktsituatie die in de UK al niet veel beter is dan in Vlaanderen. Ook het Britse vlees is niet welkom in China waardoor de varkens op het eiland zich opstapelen.  

Gore verklaart dat de Britten voorlopig nog niet hebben aangeklopt bij de Belgische verwerkers, alhoewel deze volgens hem wel open zouden staan om ondersteuning te bieden. “Belgische verwerkers zouden er best wel voor openstaan om tijdelijke capaciteit beschikbaar te stellen. De Britten zouden in de tussentijd het arbeidstekort kunnen aanpakken.” Hij pleit ervoor dat er via de diplomatieke kanalen contact opgenomen wordt met de Britten.

vlees-slager-1250

De Britse overheid heeft overigens zijn eerste stappen ondernomen om de vleessector tegemoet te komen. Zo zijn er 800 tijdelijke visa verstrekt aan professionele slagers die in november en december op het eiland zullen arriveren. Gezien het aantal openstaande vacatures lijkt dat niet meer dan een druppel op een hete plaat.

Afhankelijkheid van arbeidsmigranten ook in België groot

Gore kan zich wel wat voorstellen bij de Britse problemen. “Ook in België is de sector dankbaar voor de inzet van arbeidsmigranten (detacheerde werknemers en onderaannemers) om de continuïteit van de sector te garanderen.” Hij geeft aan dat er bijna 7.000 mensen rechtstreeks werkzaam zijn in slachthuizen, versnijders en bij vleesbereiders. Ook hier is de arbeidsmarkt overigens al jaren krap, en geraken vacatures moeilijk ingevuld.  

De belangenvertegenwoordiger voegt eraan toe dat het Brits vlees na eventuele verwerking in België zeker terug naar Engeland zou moeten. “In Europa hebben we momenteel een overschot aan eigen vlees en zou de bijkomende toevoer nefaste gevolgen hebben.  We hebben natuurlijk ook de mogelijkheid om kwalitatief Belgisch varkensvlees kant en klaar te vermarkten richting UK”

Tot Brexit was Engeland overigens de zesde uitvoermarkt voor Belgisch vlees. Alhoewel de afzet flink is teruggelopen hebben Belgische bedrijven dus veel ervaring met de uitvoer van vers vlees naar de UK. Er worden zo'n 10 miljoen varkens gekweekt in de UK op jaarbasis.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek