Duizenden varkens dreigen geruimd te worden door personeelstekort in VK

Meer dan 70.000 varkens zullen moeten geruimd worden, als de Britse regering niet dringend actie onderneemt om de verlammende personeelstekorten te verlichten. Daarvoor waarschuwt Zoe Davies, voorzitter van de Britse landbouworganisatie National Pig Association (NPA).

31 augustus 2021  – Laatste update 31 augustus 2021 16:19
Lees meer over:
varken-stal-1280

Het Verenigd Koninkrijk kampt met een historisch tekort aan arbeidskrachten door zowel de coronacrisis als de brexit. Tijdens de pandemie keerden enkele honderdduizenden arbeidsmigranten huiswaarts. Als gevolg van de strengere brexit-regels, geraken zij het land niet makkelijk binnen. Er wordt geschat dat de Britse beroepsbevolking met ongeveer een miljoen arbeiders gekrompen is.

Dat heeft een enorme impact op verschillende sectoren. Onder meer de transportsector krijgt harde klappen. Door het immense tekort aan vrachtwagenchauffeurs geraken goederen niet op tijd in de winkels, waardoor supermarkten hun rekken niet gevuld krijgen en productiebedrijven moeite hebben om aan grondstoffen te geraken.

Ook voor de landbouwsector zijn de gevolgen niet min. Zo’n 70.000 varkens geraken niet van de boerderijen naar de slachthuizen door het chauffeurstekort en het gebrek aan arbeidskrachten in de vleesverwerkende sector. “De achterstand groeit bovendien met 15.000 dieren per week”, stelt Zoe Davies van de Britse varkensvereniging NPA. Ze wijst er op dat de boeren de voederkosten niet meer kunnen betalen en dat de varkens te zwaar worden.

We leveren amper 40 procent van het varkensvlees dat hier wordt gegeten, en moeten net meer uit de EU importeren. De ultieme ironie van de brexit

Zoe Davies - NPA

“Onnodige crisis”

“De vleesverwerkers draaien de doorvoer voortdurend terug omdat ze geen personeel hebben”, aldus Davies. “Voor de tweede keer dit jaar verkeert de sector in een crisis, die niet nodig is omdat er voldoende vraag is naar Brits varkensvlees. We verwachten een exodus van varkenshouders omdat ze er gewoon genoeg van hebben. Ze zitten nu al bijna een jaar in het rood. We leveren nu amper 40 procent van het varkensvlees dat hier wordt gegeten, en moeten net meer vanuit de EU importeren. De ultieme ironie van de brexit."

Nick Allen, directeur van de British Meat Processors Association (BMPA) beschrijft de situatie in de verwerkende vleesindustrie als een nachtmerrie. “Met de nieuwe immigratieregels heeft de regering abrupt de ophaalbrug opgetrokken. Hierdoor is de toegang voor buitenlandse werkers met specifieke vaardigheden en ervaring afgesneden. Dat heeft de vleesindustrie en veel anderen in een volledige arbeidscrisis gestort.”

Samen met twaalf andere landbouworganisaties, dringt NPA er bij de regering op aan om tijdelijke visa toe te staan voor arbeiders uit EU-landen. Deze COVID-19-herstelvisa zouden geldig zijn voor een jaar en moeten de tekorten op de arbeidsmarkt wegwerken.

"De regering moet snel iets doen”, besluit Allen. “We begrijpen dat we ons in de toekomst zullen moeten aanpassen met de inschakeling van Britse arbeidskrachten voor deze jobs of een doorgedreven automatisering. Maar dat krijgen we op korte termijn niet klaargespeeld. Zonder ‘quick fix’ zal er schade zijn op lange termijn."

Bron: Food & Agribusiness / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek