header.home link

Voorspelde brexit-troubles steken de kop op

13 januari 2021

Wie Spaanse ijsbergsla of aardbeien zoekt in de rekken van Tesco, de grootste Britse supermarkt, is er vaak aan voor de moeite. De  Britse verssector ondervindt problemen met de export van varkensvlees en Schotse leveranciers van vis en schelpdieren zien hun prijzen kelderen.

Lees meer over:
brexit-1250-kaart

Veel Britse bedrijven zijn niet of onvoldoende voorbereid op de gevolgen van de brexit waardoor de toelevering naar onder meer Ierland stokt. Een ander neveneffect van de brexit situeert zich bij de nieuwe directe veerdiensten tussen Frankrijk en Ierland. Er is namelijk een enorme toeloop op het veer, dat het Zuid-Ierse Rosslare met de Franse havens Cherbourg en Duinkerken verbindt, om het VK te omzeilen. Via Duinkerken geraken Europese goederen immers rechtstreeks tot in Ierland. En hoewel de overtocht 24 uur duurt, was de veerdienst in het begin van 2021 compleet volgeboekt.

Britse foodsector not amused

Tijdens een spoedoverleg met Michael Gove, de minister voor ‘Brexitzaken’, legde de Britse foodsector een eisenpakket op tafel. Ze willen dat het VK onmiddellijk de onderhandelingen met de EU hervat om “de barrières waarvan ons verteld werd dat ze niet zouden bestaan, maar die toch zijn opgedoken” van de baan te krijgen.

De impact van de brexit is vooral te voelen voor de verssector. “Hoewel de handel op dit moment erg rustig is, horen we toch al problemen met de export van varkensvlees”, vertelt Zoe Davies, directeur van de National Pig Association aan Food & Agribusiness. “Er zijn lange vertragingen in Calais door de tijdrovende veterinaire controles die sinds begin dit jaar gelden. Die vertragingen hebben gevolgen voor de houdbaarheid en daardoor voor de waarde van het vlees. Klanten in de EU beginnen al maatregelen te nemen en we zijn bang dat de situatie alleen maar erger wordt en dat de export van Brits vlees naar de EU, die jaarlijks € 1,8 miljard waard is, in gevaar komt.”

Voor Nigel Jenney, directeur van het Fresh Produce Consortium, is het positief dat er voor veel goederen geen importtarieven van toepassing zijn. Toch is hij enorm bezorgd over de substantiële extra administratieve lasten en officiële inspecties waar de verssector aan moet voldoen. “De omvang van deze nieuwe officiële vereisten zal bij het exporteren vanuit de EU naar het Verenigd Koninkrijk tot hogere kosten leiden voor de keten en daar voorbij,” zegt hij.

De lange vertragingen in Calais hebben gevolgen voor de houdbaarheid en daardoor voor de waarde van het varkensvlees

Zoe Davies - Directeur van de National Pig Association

Prijzen voor Schotse vis onderuit door grensgedoe brexit

De prijzen van vis die is gevangen in Schotland staan sterk onder druk vanwege grensvertragingen bij het transporteren naar de Europese Unie door de brexit. Door bureaucratische rompslomp duurt het erg lang voordat de vis kan worden verkocht in bijvoorbeeld Frankrijk. Volgens de Britse krant The Independent hebben vissers daardoor grote voorraden die dreigen te verrotten en worden deze tegen dumpingprijzen verkocht.

Op de grote vismarkt in de Schotse plaats Peterhead zouden sommige visproducten zelfs voor 80 procent onder de normale niveaus worden aangeboden door wanhopige vissers. Schotse visexporteurs zeggen dan ook dat de prijzen zijn ingestort, ook omdat kopers van het Europese vasteland graag zo vers mogelijke vis of zeevruchten willen. Partijen vis zouden worden afgewezen omdat de vis niet vers genoeg meer is.

Om gedoe aan de grens te voorkomen en direct spullen te kunnen verkopen op de Europese interne markt, gaan sommige Schotse vissers nu zelfs vissen in de wateren van Denemarken. Vis uit Denemarken kan dan direct via de weg worden vervoerd naar Frankrijk en Spanje, zonder controles aan de grens.

Visserij en de toegang van vissers uit de EU tot Britse viswateren waren één van de grootste struikelblokken in de onderhandelingen over het Brits-Europese handelsakkoord.

Zo'n 200 miljoen euro van Belgische brexitmiddelen naar Vlaanderen

Van de bijna 325 miljoen euro aan Europese brexitfondsen voor België gaat er zo'n 200 miljoen euro naar Vlaanderen. Dat heeft Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) woensdag in De Ochtend gezegd.

Er is een akkoord in de maak over de verdeling van de middelen uit het Europese fonds dat de lidstaten moet helpen om de gevolgen van de brexit op te vangen. De Europese Commissie legde dinsdagavond haar voorstel voor een verdeling van de voorziene 4,24 miljard euro op tafel. Voor België ligt een enveloppe van 324 miljoen euro klaar.

Hoe zal die 324 miljoen euro verdeeld worden binnen België? De Belgische visserijsector kan op precies 62 miljoen euro rekenen, geld dat integraal naar Vlaanderen gaat. De overige 262 miljoen wordt over de drie gewesten verdeeld: 144 miljoen euro voor Vlaanderen (55%), 92 miljoen euro voor Wallonië (35%) en 26 miljoen voor Brussel (10%).

Bron: Food & Agribusiness / Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek