Dan toch naar een brexitdeal volgende week?

De onderhandelaars van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk verwachten dat er volgende week een brexitdeal zou kunnen worden bereikt. Dat hebben bronnen gezegd tegen Bloomberg. Mogelijk zou al maandag een akkoord naar buiten kunnen worden gebracht.

17 november 2020  – Laatste update 17 november 2020 17:28
Lees meer over:

De Ierse premier Micheál Martin zei maandagavond dat hij verwacht dat de onderhandelingen over een Brexit-handelspact tussen Groot-Brittannië en de EU met succes worden afgerond. "Na een gesprek met de Britse premier Boris Johnson, denk ik dat zijn instinct hem vertelt dat een deal logisch is". Hoewel er nog geen overeenstemming is over conflictpunten zoals visserijrechten of concurrentievoorwaarden, zijn de onderhandelingsteams aan beide zijden zich aan het voorbereiden op een conclusie.

Onderhandelaars David Frost en Michel Barnier zitten sinds maandag opnieuw samen in Brussel voor een nieuwe onderhandelingspoging. De tijd dringt, want zonder deal dreigt eind dit jaar alsnog een harde brexit met zware economische gevolgen. Op 1 januari verlaat het VK de Europese douane-unie en interne markt. Zonder akkoord worden er dan douanetarieven en -quota van toepassing op het handelsverkeer over het Kanaal. Zo zou de economie bovenop de impact van de coronacrisis nog een zware dreun moeten incasseren.

Waarnemers gaan ervan uit dat de onderhandelaars slechts luttele dagen rest om zo'n worst case scenario te verijdelen. Een eventueel akkoord moet immers nog geratificeerd worden door beide partijen vooraleer het op 1 januari van kracht kan worden.

Naar verluidt wil EU-brexitonderhandelaar Michel Barnier de lidstaten vrijdag informeren over de vooruitgang van de gesprekken. Daarna zouden de Britse premier Boris Johnson en de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen telefonisch overleg kunnen voeren.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek