Dit zijn de 10 best gelezen VILT-artikels van 2024
nieuwsHet jaar 2024 gaat te boek als bewogen jaar voor de landbouwsector. Zowel de zware weersomstandigheden als de massale boerenprotesten domineerden het nieuws bij het begin van het jaar, terwijl de uitbraak van het blauwtongvirus vanaf de zomer een zware tol eiste bij rundvee- en schapenhouderijen. Verder zorgden de lokale, nationale en Europese verkiezingen voor enkele verschuivingen op het politieke toneel. Dit waren de best gelezen artikels op VILT en de meest spraakmakende gebeurtenissen van 2024.
Melkboerin Elien verliest hoevewinkel bij aangestoken brand: “Dader woont in de straat" (20 september)
Het verhaal van melkboerin Elien raakte veel lezers. Haar hoevewinkel werd door een opzettelijke brand verwoest, en de dader bleek een buurtbewoner.
Rundveehouders hamsteren door mogelijk mindere ruwvoerproductie (23 juni)
Door onvoorspelbare weersomstandigheden en een dreigend tekort aan kwalitatief ruwvoer gingen rundveehouders massaal aan het hamsteren. Boeren schakelden daardoor over op noodoplossingen.
Vlaamse boeren ongerust over faillissement windmolenbouwer EAZ (4 november)
Het faillissement van EAZ Wind zorgde voor onrust bij boeren die voor hun energietransitie afhankelijk waren van windenergie.
"Kloof tussen economische waarde en vastgoedprijs landbouwgrond wordt problematisch” (25 april)
De stijgende grondprijzen en de dalende economische waarde van landbouwgrond vormden een toenemende uitdaging voor boeren. Een analyse van de structurele problemen in de sector.
Melkveebedrijf van Abdij van Averbode houdt er na 900 jaar mee op (25 oktober)
Het besluit van de iconische abdij om haar melkveebedrijf stop te zetten na bijna een millennium weerspiegelde de ingrijpende veranderingen binnen de landbouw als gevolg van het stikstofakkoord.
“Binnen 15 jaar zal zeker 65 procent van de kleine landbouwbedrijven verdwenen zijn” (1 juli)
Deze voorspelling van landbouweconoom Xavier Gellynck maakte veel los en zette de uitdagingen van schaalvergroting en economische druk op kleine landbouwbedrijven centraal.
Experts lichten verborgen kost uit ecologische landbouw: "Kijk naar milieu-impact per product, niet per hectare" (13 november)
Dit artikel nodigde uit tot een genuanceerde discussie over ecologische landbouw en hoe duurzaamheid beter kan worden beoordeeld.
Vijf sterfgevallen en duizenden liters melkverlies door blauwtong op melkveebedrijf (12 september)
De impact van het blauwtongvirus kwam schrijnend naar voren in dit verhaal over een zwaar getroffen melkveebedrijf.
Bioboer ziet vier ton hop onbruikbaar worden door pesticidendrift (27 maart)
Het probleem van pesticidendrift en de gevolgen voor biologische landbouwers werd pijnlijk duidelijk in dit artikel.
Meer dan de helft van Vlaamse veehouders verliest productierechten (20 augustus)
In het stikstofdecreet werd overeengekomen dat een deel van deze rechten die niet werden gebruikt in de periode 2020-2022, geschrapt zullen worden. De maatregel zorgde voor veel onrust en verwarring onder de boeren.
Andere opvallende verhalen die 2024 kleurden
Naast de top 10 verschenen er nog tal van belangrijke artikels die het turbulente landbouwjaar 2024 in perspectief zetten:
Boerenprotesten
Boeren eisen meer van Europa tijdens bitse demonstratie
Begin 2024 trokken duizenden boeren de straat op om meer aandacht te vragen voor hun eisen. Uiteindelijk werd een compromis bereikt in de vorm van het landbouwakkoord, waarin tegemoet werd gekomen aan verschillende noden.
Lees ook: Wat heeft een week boerenprotest nu opgeleverd?
Ondanks de harde eis tijdens de boerenprotesten om de onderhandelingen met de Mercosurlanden stop te zetten, sloot de Europese Commissie na toch een akkoord met het Latijns-Amerikaanse handelsblok: Mercosurdeal is afgeklopt: Kansen voor handel, klappen voor boeren?
Ook de natuurherstelwet werd op het nippertje goedgekeurd: Van opluchting tot ontgoocheling: fiat natuurherstelwet lokt uiteenlopende reacties uit
Verkiezingen
Landbouw was meer dan ooit een kernthema tijdens de kiescampagne. Zowel Boerenbond als ABS organiseerden een politiek debat in aanloop naar de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen van juni. Na afloop vroegen we politiek analist Rik Van Cauwelaert om zijn visie te geven over de cruciale momenten.
? Tussen Boer en Beleid: Rik Van Cauwelaert over het Groot Landbouwdebat Boerenbond
? Tussen Boer en Beleid: Rik Van Cauwelaert over het Verkiezingsdebat Landbouw van ABS
In september werd, na de op één na langste formatie ooit, een akkoord bereikt over de nieuwe Vlaamse regering, met Matthias Diependaele als minister-president en Jo Brouns (cd&v) als landbouwminister. Brouns, die ook Omgeving aan zijn portefeuille toevoegt, beloofde harmonie te zoeken in zijn beleid.
Ook verschillende boeren stonden op de lijsten van de politieke partijen. Hoe is het hen vergaan?
In Europa mocht Ursula von der Leyen zich opmaken voor een tweede termijn als voorzitter van de Europese Commissie. De Luxemburger Christophe Hansen wordt de nieuwe Commissaris voor Landbouw.
Na de nationale en Europese verkiezingen van juni was het in oktober de beurt aan de gemeente- en provincieraden. Ook nu dongen verschillende landbouwers mee naar een zitje in de lokale raad.
De verkiezingen leverden hier en daar een verschuiving op binnen de provincies, een niet onbelangrijk politiek niveau voor de landbouwsector.
2024 was een jaar van crises, veranderingen en doorbraken voor de Vlaamse landbouwsector. De sector bewees opnieuw zijn veerkracht, en met een duidelijker beleid en innovatieve oplossingen ligt de weg open naar een beter 2025.
De voltallige VILT-redactie dankt jullie, onze lezers, voor jullie blijvende betrokkenheid. Wij wensen jullie een gezond en succesvol 2025 toe.