Rundveehouders hamsteren door mogelijk mindere ruwvoerproductie
duidingRundveehouders anticiperen nu al op de verminderde ruwvoeropbrengst in het najaar en zijn aan het hamsteren geslagen. Ze kopen bierdraf, bietenpulp en maïsmeel in of laten zelfs gras komen uit Nederland. Door het natte voorjaar valt de grasopbrengst tegen of is die van slechte kwaliteit. Daarnaast is de maïs laat ingezaaid of in sommige streken zelfs helemaal niet. “Het zal een uitdaging worden om tegen de winter voldoende ruwvoer te hebben”, vertelt Roel Vaes, adviseur melkveehouderij bij Boerenbond.
Melkveehouder Bart Dickens uit Arendonk in de Noorderkempen heeft 25 hectare maïs ingezaaid en nog 8 hectare te doen. Door de voorspelde regen is het nog afwachten wanneer het land begaanbaar zal zijn en of het dan nog loont om in te zaaien. Bij de ingezaaide percelen is het zaad begonnen te ontkiemen, maar er is nog niets bovengekomen. Dat de productie minder zal zijn dan vorig jaar, staat volgens hem als een paal boven water. “Maar gelukkig hebben we vorig jaar meer bijgekocht en hebben we nog een behoorlijk voorraad waar we deze winter mee toe komen.”
Anders is dat voor het gras. De eerste snede was van slechte kwaliteit en door de voortdurende regen zijn andere sneden vooralsnog uitgebleven. Vooruitlopend op een fors mindere grasopbrengst heeft Dickens gras bijgekocht in Nederland. Door de noordelijke ligging is maïsteelt beperkt mogelijk in Nederland en wordt er meer gras gevoerd. Door onder andere de stikstofcrisis zijn er bij onze noorderburen veel stoppers, weet Dickens. Bij een aantal van deze boeren heeft hij de voorbije weken 500 ton gras ingekocht. “Dat heb ik nog nooit gedaan, maar ik wil voorkomen dat we deze winter koeien weg moeten doen omdat we te weinig voer hebben.”
"Boeren treffen noodmaatregelen"
De inkoop van gras in Nederland is één van de noodmaatregelen die veehouders nu al treffen om de verwachte mindere ruwvoeropbrengst aan te vullen. “Ook wordt er gekeken naar andere alternatieven voor (eiwitrijk) gras zoals bierdraf, bietenpulp en tarwegistconcentraten, terwijl graanproducten als alternatieve energiebron voor maïs gelden”, aldus Roel Vaes, adviseur melkveehouderij bij Boerenbond.
Werner Aerts, schapen- en rundveehouder uit Zoersel, heeft de voorbije tijd dierdraf, bietenpulp en maïsmeel ingekocht. “Veel meer dan in andere jaren”, vertelt de boer die een fors mindere ruwvoerproductie voorziet. Door de vele regenval heeft hij nauwelijks nog gras binnengehaald terwijl de maïsinzaai ook niet bepaald vlekkeloos verloopt. Bij Tiense Suiker valt de interesse in bietenpulp vooralsnog mee. Dat heeft ook te maken met het feit dat de fabriek geen inschatting kan maken over de toekomstige productie. Dit omdat ook de bietenteelt lijdt onder de natte weersomstandigheden.
Bij Fegra, de Belgische federatie van de graanhandel, wordt het “hamstergedrag” van melkveehouders bevestigd. “Wij zien inderdaad lichte paniek onder de melkveehouders dat er niet voldoende ruwvoer zal zijn in de winter”, vertelt voorzitter Renaat Van Leuven. Van Leuven is zelf actief bij graanleverancier en rantsoenadviseur Lambers-Seghers/Agro Waasland uit Sint-Gillis-Waas. “De vraag naar granen, maïs, bietenpulp, bierdraf en andere energiebronnen zoals bijvoorbeeld ook proficorm (een restproduct bij de bio-ethanolproductie) is sterk toegenomen. Boeren verwachten fors minder energierijk ruwvoer en denken bovendien dat de prijs dit najaar zal stijgen”, vertelt hij.
Hoge ruwvoerprijzen in najaar geen uitgemaakte zaak
Dat laatste is volgens hem helemaal niet zeker. “De prijs van granen wordt mondiaal bepaald. In de 30 jaar dat ik in het vak zit, weet ik dat je de prijs niet kunt voorspellen. Maar ik zie zeker geen herhaling van de prijsstijgingen bij de uitbraak van de oorlog in Oekraïne. Doordat de varkensstapel in Noordwest-Europa is teruggelopen, ligt er behoorlijk nog wat graan”, zegt hij.
Veevoerproducent Arvesta merkt op zijn beurt niets van het hamstergedrag, maar verwacht zich wel aan ruwvoederoogsten die lager en minder kwalitatief uitvallen. “Daarom bereiden we ons voor om te voldoen aan een mogelijk bijkomende vraag van onze klanten naar alternatieven voor ruwvoer: meer bijvoederen met hoogwaardige producten”, vertelt woordvoerder Vanessa Saenen.
Roel Vaes van Boerenbond constateert ook dat boeren nu al aan hun rantsoen sleutelen afhankelijk van de bedrijfsindividuele oogstverwachtingen. 'T Leenhof uit Zele heeft bijvoorbeeld het grasaandeel in het ruwvoer opgevoerd. “We verwachten dat de maïs dit najaar erg duur za zijn en willen liefst niet moeten inkopen”, vertelt mede-zaakvoerder Bo De Maesschalck.
'T Leenhof heeft net voldoende grond om zijn veestapel (geiten en melkvee) te voeden met ruwvoer, maar door de droogtes in voorbije jaren heeft het bedrijf regelmatig maïs moeten bijkopen. Ook dit jaar zal de maïsproductie door de late inzaai wellicht tegenvallen, maar het geiten- en melkveebedrijf wil de aankoop van maïs tot een minimum beperken. “Dit omdat we verwachten dat het heel duur zal zijn door de tekorten”, aldus De Maesschalck.
Vooruitlopend op een mindere maïsvoorraad heeft men het aandeel maïs in het rantsoen de voorbije tijd teruggeschroefd. “We zijn nu meer gras aan het voeren en hopen op deze manier met de eigen productie te kunnen toekomen”, vervolgt De Maesschalck. Door het natte voorjaar en de moeilijk begaanbare akkers hebben ze er ook voor gekozen weg te blijven van de randen en hier bloemenstroken in de zaaien. “Dat levert nog wat geld op (subsidies binnen het GLB) dat we in geval van nood toch nog voor maïs kunnen gebruiken.”
Sommige boeren maken zich ook nog geen zorgen. Dominiek Martens, uit Oostkamp, bijvoorbeeld. “Wij hebben al het maïs ingezaaid en al een goede eerste snede gras binnengehaald. Vorig jaar hebben wij extra maïs ingekocht waardoor we een voorraadje hebben.” Martens koopt elk jaar ruwvoer in en heeft van de vaste leveranciers signalen gehoord dat er dit jaar voldoende zal zijn.