Vlaamse boeren ongerust over faillissement windmolenbouwer EAZ
nieuwsWindmolenbouwer EAZ is vorige week door een rechtbank in Den Haag failliet verklaard. De curator laat weten dat er veel interesse is in het bedrijf en dat een doorstart onderzocht wordt. Het nieuws heeft in Vlaanderen tot verbazing en bezorgdheid geleid bij boeren. EAZ is de grootste leveranciers van boerderijwindmolens in Vlaanderen. De voorbije jaren werden naar schatting zo’n 200 exemplaren geïnstalleerd bij Vlaamse boeren.
Grootste leverancier van windmolens
“Berichten van boeren blijven binnenkomen sinds het nieuws over het faillissement van EAZ is uitgelekt”, vertelt Laurens Vandelannoote, energieconsulent van Boerenbond. Net zoals de boeren werd hij via Nederlandse mediaberichtgeving op de hoogte gesteld van het faillissement. “Het is nu wachten op officiële communicatie van het bedrijf”, vertelt hij. Curator Jasper Gevers laat aan VILT weten dat het nog te vroeg is om de redenen van het faillissement te duiden. “Dat ben ik momenteel aan het onderzoeken.”
Het faillissement van EAZ, dat vorige week werd uitgeroepen door een rechtbank in Den Haag, leidt in ieder geval tot verbazing bij Vlaamse boeren. De Nederlandse windmolenbouwer kende tijdens de energiecrisis succes en boerderijwindmolens schoten als paddenstoelen uit de lucht in Nederland, Vlaanderen en ook Duitsland. In totaal zou het bedrijf inmiddels al 900 exemplaren hebben verkocht waarvan naar schatting zo’n 200 in Vlaanderen. Daarmee behoort het bedrijf veruit tot de grootste leveranciers van windmolens in ons land.
Cijfers van het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) wijzen uit dat er tot en met 2023 231 steunaanvragen voor windmolens zijn goedgekeurd. Uit deze statistiek lijkt ook een kentering van de succesvolle opmars van windmolens op te maken. Waar er in 2022 nog 120 dossiers waren ingediend en goedgekeurd, waren dat er in 2023 nog maar 52. Volgens Vandelannoote is de interesse in windmolens dit jaar verder afgenomen. Als verklaring wijst hij op het succes van de batterij. “Boeren kiezen op dit moment massaal voor een batterij in combinatie met zonnepanelen. Dit gaat ten koste van de vraag naar windmolens.”
Minder verkoop en hoge opstartkosten
Alhoewel het tot nadere informatie gissen is naar de oorzaken van het faillissement van EAZ, zou de mindere verkoop een reden kunnen zijn. Ook hoge onderhoudskosten zouden mee kunnen spelen. Curator Gevers noemt in een eerste analyse de hoge kosten bij de opstart van het bedrijf en de productie.
Dirk Devreese die in 2019 als één van de eerste Vlaamse landbouwers een EAZ-windmolen in gebruik nam, sloot een tienjarig garantie- en onderhoudspakket af voor 200 euro per jaar. “Dat is niet veel”, beaamt de boer die enkele jaren geleden de wieken van de windmolen moest vervangen. Devreese heeft de nodige zorgen over de rest van de garantieperiode. “Bij een faillissement lijkt dat weg te vallen”, verwacht Devreese. Hij hoopt dan ook op een doorstart waarbij garantie en onderhoudscontracten gewaarborgd zijn.
Vandelannoote vertelt dat de continuering van onderhoudscontracten één van de zorgen is van de boeren. De voorbije jaren heeft EAZ de kostprijs van onderhoudscontracten overigens opgevoerd naar 1.200 euro per jaar gedurende tien jaar, een bedrag dat eenmalig afbetaald kon worden voor 8.000 euro. De landbouworganisatie vraagt de curator om snel duidelijkheid te verschaffen aan de gedupeerde landbouwers.
Curator Gevers laat alvast aan VILT weten dat er momenteel gekeken wordt in hoeverre sommige activiteiten, zoals onderhoud, voortgezet kunnen worden. Ook vertelt hij dat talloze bedrijven zich gemeld hebben voor een gedeeltelijke of volledige overname. “Er is bijzonder veel interesse in de onderneming. Dat geeft wel hoop op de mogelijkheden voor een doorstart.”
VILT kon de verantwoordelijke voor EAZ Belgium niet bereiken voor commentaar.
