Onderhoud boerderijwindmolens lijkt gewaarborgd na faillissement EAZ
nieuwsNa het faillissement van windmolenbouwer EAZ eind vorig jaar, heerste er in de Vlaamse landbouw korte tijd onzekerheid over het onderhoud van geplaatste boerderijwindmolens. Al snel ontstond er een discussie over de onderhoudsprijzen die werden voorgesteld door Ecoways, dat de activa van EAZ overnam. Inmiddels zijn ook externe onderhoudsbedrijven op de markt gesprongen.
Tijdens het schrijven van dit artikel stuurt Tom Stroo livebeelden door van een onderhoudsbeurt aan een EAZ-windmolen bij een boer in West-Vlaanderen. Stroo is één van de technici die zich op het onderhoud en de reparatie van EAZ-windmolens toelegt, nadat het Nederlandse bedrijf eind vorig jaar failliet ging.
De voorbije jaren schoten boerderijwindmolens als paddenstoelen uit de grond. EAZ Wind was marktleider en plaatste vanaf 2019 zo’n 156 windmolens in ons land. Ondanks deze ogenschijnlijke successen ging het bedrijf vorig jaar op de fles. Dat leidde tot ongerustheid in de sector. “Wat met het toekomstig onderhoud? En met de onderhoudscontracten die voor langere perioden afgesloten zijn?”, waren veel gestelde vragen onder landbouwers.
Door het faillissement verloren de lopende onderhoudscontracten vrijwel onmiddellijk hun waarde. Het Nederlandse Ecoways probeerde de boeren gerust te stellen door aan te geven dat zij het onderhoud en de herstellingen konden overnemen.

Vlaamse boeren ongerust over faillissement windmolenbouwer EAZ
4 november 2024Ongenoegen over nieuwe contracten
Dat de zeer lage onderhoudsprijzen van EAZ mee aan de basis lagen van het faillissement, was al snel duidelijk. Toch konden de nieuwe contractvoorwaarden, die vanaf december verzonden werden, niet alle boeren bekoren. Ecoways bood drie pakketten aan met oplopende bedragen van 1.500 (remote), 1.750 (comfort) en 3.000 (premium) euro per jaar.
Een groep boeren startte uit onvrede een Whatsappgroep op waarin ook Belgische windmoleneigenaars zich verenigden. In de daaropvolgende maanden woedde een felle discussie over deze contracten. In de gesprekken met de boeren, zei Ecoways een korting toe van vijf of tien procent afhankelijk van het aantal contracten.
Begin deze verstreek de deadline. “Wij zijn momenteel nog aan het inventariseren hoeveel bedrijven hierop hebben ingetekend”, vertelt René Strik in een reactie aan VILT. Volgens Strik was een prijsverhoging van het onderhoudscontract onvermijdelijk om een goede service te kunnen bieden. “Die voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen conform de vergunning. Wij zijn 24/7 bereikbaar en bewaken de molen via de juiste systemen waarbij de veiligheid het belangrijkste is.” De zaakvoerder van het Nederlandse bedrijf geeft aan dat een groot aantal boeren in Nederland en Vlaanderen inmiddels al met Ecoways in zee is gegaan.
Nieuwkomers op de markt
Ondertussen hebben zich ook externe partijen opgeworpen, zoals Tom Stroo. “Ik heb de voorbije maanden al 36 windmolens onderhouden.” Stroo, die vanuit Lissewege nabij Brugge heel Vlaanderen bedient, was eerder installateur voor EAZ windmolens in België en verzorgde in onderaanneming het onderhoud. De West-Vlaming voert onderhoud uit voor een bedrag van 800 euro, exclusief onderdelen. “In de praktijk komt dat op zo’n 1.250 euro euro per onderhoudsbeurt”, aldus de technieker die boeren geen onderhoudscontract laat ondertekenen. “Ze mogen van ons gaan waar ze willen. Wij leggen geen verplichtingen op.”
Vragen over aansprakelijkheid
Hier heeft René Strik echter zijn bedenkingen bij. “Wat als er enkele weken na het onderhoud een wiek afbreekt en 40 meter verderop in de wei belandt. Wie is dan aansprakelijk? In de omgevingsvergunning staat dat het onderhoud moet gebeuren door een gecertificeerd bedrijf. Wij zijn dat. Hierbij hoort ook dat je met gecertificeerde onderdelen moet werken.” Volgens Stroo is het geen probleem om aan onderdelen te geraken. “EAZ kocht de onderdelen ook bij externe bedrijven in.”
Navraag bij twee boeren door VILT wijst uit dat zij niet zijn ingegaan op het contractvoorstel van Ecoways. “Voor ons was hun voorstel financieel niet interessant”, vertelt Leen Brouwers uit Stabroek. Zij is vooral opgelucht dat het onderhoud ook in de toekomst gewaarborgd is. “Wij zijn supertevreden met de windmolen”, klinkt het.
Bron: Eigen berichtgeving
Beeld: EAZ-Ecoways