Nieuwe fase voor Ventilus: MER afgerond en plaatsen hoogspanningsmasten bekend

nieuws

Het Ventilustraject was reeds bekend, maar nu zijn ook de exacte plaatsen van de bovengrondse masten openbaar gemaakt. Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet, wil zijn milieueffectenrapport (MER) en de omgevingsvergunningen tegen deze zomer indienen om de bouw in 2026 te kunnen starten. De toekomstige hoogspanningslijn moet elektriciteit van de nieuwe windparken op zee aan land brengen, en zorgt al jaren voor bezorgdheid bij de omliggende bewoners en bedrijven.

26 februari 2025 Jozefien Verstraete
hoogspanningeliaventiluselektriciteit-1280

Ventilus moet in de toekomst over een traject van 85 kilometer windenergie van zee naar het binnenland brengen. Het traject wordt grotendeels bovengronds aangelegd en snijdt dwars door West-Vlaanderen. Naast geluids- en visuele hinder, vrezen omwonenden ook voor gezondheidsrisico’s en waardeverlies van gronden en gebouwen.

Eind vorige maand diende Elia het plan-milieueffectenrapport (MER) in bij de Vlaamse overheid. Daarmee komt het project in een nieuwe fase, nadat het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) vorig jaar definitief vastgesteld werd. Het tracé was reeds bekend, maar nu zijn ook de mastlocaties openbaar gemaakt. Wijzigingen voor de locaties van de hoogspanningsmasten zijn nog mogelijk, maar Elia geeft toe dat de marge daarvoor enkele tientallen meters bedraagt.

Tegen de zomer wil Elia het finale MER samen met de omgevingsvergunningen indienen. Deze aanvragen zullen telkens opnieuw gepaard gaan met een openbaar onderzoek waarbij bewoners bezwaren kunnen indienen. De hoogspanningsnetbeheerder laat weten hoop te hebben om nog dit jaar het vergunningsdossier van Ventilus af te ronden. De werken zouden dan volgend jaar kunnen starten en de nieuwe hoogspanningslijn zou dan ergens in de loop van 2029 in dienst genomen kunnen worden.

Bezwaren

Een ambitieuze timing, zeker met de vele lopende en verwachte bezwaren. Verschillende West-Vlaamse gemeenten en organisaties trokken vorig jaar naar de Raad van State tegen het Ventilus-tracé. Zo werden er 25 vernietigingsberoepen ingediend. Vijf schorsingsverzoeken werden al verworpen. "Afhankelijk van wat de Raad van State beslist, zullen wij ons mogelijk nog moeten aanpassen", klinkt het bij Elia.

Voor Francky Snaet, een West-Vlaamse landbouwer die al zeven jaar tegen de hoogspanningslijn strijdt, verandert er weinig. "Ik wist al waar de mast ging komen, dit wordt nu nog eens bevestigd", aldus Snaet. Zowel zijn persoonlijke juridische procedure als de procedure met de burgerorganisatie bij de Raad van State blijven ook lopen. "Daar verwachten we een uitspraak tegen de zomer. En van zodra Elia ook zijn omgevingsvergunning en MER indient, zullen we ook bezwaar aantekenen daarop."

Een 120-tal omwonenden zouden de mogelijkheid krijgen om hun woning te verkopen aan Elia, aan een waarde die vastgelegd zou worden door een onafhankelijke expert. Voor landbouwbedrijven is het opkoopbeleid volgens Snaet "een flagrante mop". En blijven wonen en boeren onder de kabels van de hoogspanningslijn is voor Snaet ook geen optie. "Dan maak ik nog liever van mijn hart een steen en sloop ik mijn boerderij dan te leven in angst voor gezondheidsrisico's voor mij en mijn familie."

Gegijzeld tussen Ventilus en stikstof: “Ik kan geen weg meer uit”
Uitgelicht
In West-Vlaanderen stopt de onzekerheid bij sommige landbouwers niet bij stikstof. “Ik zie het 120-jarige levenswerk van mijn familie naar de vaantjes gaan, terwijl ik er zelf...
8 april 2024 Lees meer

Bron: Belga / eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek