Hoogspanningslijn Ventilus definitief vastgelegd

De Vlaamse regering keurde vrijdag het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) Ventilus goed na advies van de Raad van State. Dat advies leidde niet tot wijzigingen aan het GRUP tegenover de voorlopige vaststelling in januari. Nu de definitieve vaststelling een feit is, kunnen protestgroepen juridische stappen nemen.

22 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 22 maart 2024 19:30

Wat is Ventilus?

Ventilus is de toekomstige hoogspanningslijn die elektriciteit van de windmolenparken op zee naar het binnenland moet brengen. Het wordt een traject van 85 kilometer dat grotendeels bovengronds, dwars door West-Vlaanderen zal worden aangelegd. Verschillende inwoners en bedrijven klagen daarbij over gevolgen zoals een verstoord zicht en gezoem. Ook zijn er heel wat bezorgdheden over de impact op de gezondheid van omwonenden

Nadat het departement Omgeving 3.550 bezwaarschriften had geanalyseerd die werden ingediend door burgers en lokale besturen tijdens het openbaar onderzoek, besloot de Vlaamse regering eerder dit jaar om geen fundamentele wijzigingen aan het GRUP Ventilus te brengen. “De meeste inspraakreacties bevatten vragen over het compensatiebeleid”, klonk het toen. Daarna vertrok het dossier naar de Raad van State die zijn advies over Ventilus uitbracht. Dat advies bracht de Vlaamse regering niet op andere gedachten want op vrijdag 22 maart werd het ruimtelijk uitvoeringsplan definitief goedgekeurd. Binnenkort zal GRUP Ventilus in het Belgisch Staatsblad verschijnen waarna de nieuwe bestemmingen en stedenbouwkundige voorschriften van kracht zullen gaan.

Protest

Veel buurtbewoners die dichtbij de hoogspanningslijn zullen wonen, verzetten zich al lange tijd tegen de komst ervan. Nu de definitieve goedkeuring er is, kan hoogspanningsbeheerder Elia omgevingsvergunningsaanvragen indienen samen met een milieueffectenrapport. Deze aanvragen zullen telkens opnieuw gepaard gaan met een openbaar onderzoek waarbij bewoners bezwaren kunnen indienen. Zowel tegen deze aparte vergunningsaanvragen als tegen de definitieve vaststelling van het GRUP kan beroep aangetekend worden.

"We zijn al een tijdje bezig met de voorbereiding van dit dossier”, zegt Lieven Vandamme, van één van de burgerorganisaties, aan VRT NWS. “Wij trouwens niet alleen, ook andere actiegroepen en gemeentes. Onze advocaten staan klaar om de procedure nu heel snel op te starten. Wij willen aantonen dat er inhoudelijke problemen zijn en dat de Vlaamse regering niet de juiste maatregelen genomen heeft om de bevolking te beschermen."

Duidelijkheid over compensaties voor omwonenden Ventilus
Uitgelicht
Hoogspanningsnetbeheerder Elia heeft een akkoord gesloten met Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) over verhoogde compensaties voor de omwonenden van de Ventilus-hoo...
29 september 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / VRT NWS

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek